Hampir Setengah Juta Orang India Terjejas Banjir Teruk

Donna

Lebih daripada 495 ribu orang di timur laut India dilanda banjir teruk selepas hujan lebat membasahi kawasan itu hingga menenggelamkan seluruh kampung.

Pihak berkuasa pengurusan bencana India berkata, ratusan penduduk tersebar di 22 daerah di negeri Assam.

Kira-kira 14 ribu orang telah dipindahkan ke kem bantuan selepas hujan lebat melanda seluruh wilayah pada pertengahan musim hujan baru-baru ini. Hujan menyebabkan sungai Beki yang mengalir melalui Assam melimpah. Sekurang-kurangnya seorang maut akibat banjir.

Rakaman video televisyen tempatan menunjukkan penduduk kampung mengharungi air berlumpur dengan ternakan mereka. Rumah, kedai dan kereta dinaiki air.

Keadaan lebih 31 juta penduduk ini memang mengalami hujan lebat dan banjir ketika musim hujan yang tidak berhenti-henti. Musim hujan di India sendiri boleh berlangsung dari April hingga September.

Tahun ini, banjir melanda Assam seminggu selepas taufan tropika Biparjoy melanda pantai barat India.

Sementara itu, pada masa yang sama, bahagian utara India mengalami gelombang haba yang tidak berkesudahan apabila suhu meningkat di dua negeri paling ramai penduduk di Uttar Pradesh dan Bihar.

Berpuluh-puluh orang telah dilaporkan mati di seluruh negeri ketika suhu meningkat kepada 47 darjah Celsius pada hujung minggu.

Related Post

Leave a Comment