Mengenang Kasih Ibu dalam 9 K-Drama Menyentuh

Donna

Siapa yang tidak mengenal kehangatan kasih sayang seorang ibu? Kutipan dari “The Good Bad Mother” mungkin mencerminkan siapa sebenarnya seorang ibu. Penuh kasih sayang, mesra, dan protektif, sedikit hal di dunia ini yang dapat menyamai cinta dan kesetiaan tanpa syarat dari seorang ibu. Sebagai guru pertama, sahabat, dan pembimbing, ibu ingin yang terbaik untuk anak-anaknya. Ibu adalah pahlawan super dalam hidup kita, sempurna meskipun dalam kekurangan.

Mulai dari menjadi lembut dan terlalu protektif hingga terkadang sulit didekati dan garang, setiap ibu berusaha yang terbaik. Dalam dunia K-drama, beberapa karakter ibu telah berhasil membuat banyak orang tertawa, menangis, gugup, bahkan takut. Berikut adalah 9 K-Drama yang mengharukan tentang ibu, yang tidak boleh Anda lewatkan:

“When the Camellia Blooms”

"When the Camellia Blooms"
“When the Camellia Blooms”

Dalam drama ini, Oh Dong Baek (Gong Hyo Jin) adalah seorang wanita yang kuat dan tabah. Sebagai ibu tunggal, dia berpindah ke bandar baru bersama anak lelakinya untuk memulakan hidup baru. Dong Baek membuka sebuah restoran dan bar bernama The Camellia. Bagaimanapun, dia menjadi bahan gosip dan buli oleh penduduk bandar. Segala-galanya menjadi lebih rumit apabila seorang anggota polis tempatan bernama Hwang Yong Sik (Kang Ha Neul) jatuh cinta dengan Dong Baek. Yong Sik berdiri teguh untuk melindungi Dong Baek dan anaknya, walaupun terhadap ibunya yang tidak bersetuju. Kehadiran bekas teman wanita Dong Baek, pemain besbol terkenal bernama Kang Jung Ryeol (Kim Ji Suk), serta pembunuh bersiri dikenali sebagai “Joker” merumitkan lagi keadaan.

“When the Camellia Blooms” adalah kisah yang menyentuh hati tentang perjalanan seorang wanita yang mengatasi sekatan sosial dan halangan hidup dan belajar untuk hidup tanpa penyesalan. Dong Baek tetap fokus untuk membesarkan anaknya walaupun penduduk bandar terus bercakap tentang dia. Dia menentang penghakiman dan memperkasakan dirinya sendiri! Drama ini menggabungkan unsur-unsur percintaan, komedi dan saspens, dan watak-watak yang unik serta penceritaan yang realistik menjadikannya tontonan yang menyeronokkan.

“Hi Bye, Mama”

"Hai Bye, Mama"
“Hai Bye, Mama”

Dalam drama ini, seorang wanita hamil bernama Cha Yu Ri (Kim Tae Hee) mengalami kemalangan yang tragis dan doktor hanya boleh menyelamatkan bayinya, tetapi bukan dirinya. Lima tahun telah berlalu dan Yu Ri telah menjadi seorang ibu yang mencari hantu yang telah dimansuhkan secara tidak adil. Dia mendapat peluang untuk menjadi manusia semula sebagai sebahagian daripada projek penjelmaan semula. Walau bagaimanapun, terdapat syarat: dia mesti berjaya mendapatkan semula tempatnya sebagai isteri dan ibu kepada anak perempuan Gang Hwa (Lee Kyu Hyung). Bagaimanapun, suaminya Gang Hwa telah berkahwin semula, dan Yu Ri mesti memutuskan tindakan yang perlu diambil.

“Hai Bye, Mama” ialah rollercoaster emosi yang akan menggerakkan perasaan anda. Drama yang menyentuh hati ini membuatkan kita merenung tentang kehidupan dan orang yang menciptanya, dan menampilkan persembahan mantap oleh Kim Tae Hee, yang melahirkan suka dan duka seorang ibu yang merindui anak dan keluarganya. Pelakon kanak-kanak Seo Woo Jin sebagai Jo Seo Woo juga sangat menyeronokkan untuk ditonton.

“Crash Course in Romance”

Crash Course in Romance Stills
“Crash Course in Romance”

Dalam drama ini, seorang bekas pemain bola tampar kebangsaan bernama Nam Haeng Seon (Jeon Do Yeon) mengorbankan kerjayanya dan ambisinya sebagai atlet untuk membesarkan anak saudaranya, Hae Yi (Noh Yoon Seo). Haeng Seon, yang kini mengendalikan sebuah kedai lauk, telah mengehadkan keinginan peribadinya, mempersembahkan dirinya untuk memastikan Hae Yi mempunyai masa depan yang cerah. Apabila bakat Hae Yi dan kemasukan ke sebuah akademi swasta bergengsi serta minat guru tuisyen terkenal Choi Chi Yeol (Jung Kyung Ho) pada Haeng Seon menyebabkan sekelompok ibu yang cemburu dan tidak yakin merasa tidak senang, Haeng Seon bangkit untuk menyelesaikan masalah tersebut. Dengan sikap yang penuh martabat, ketegaran dan kegigihan Haeng Seon menguatkan semua orang di sekitarnya.

Menjadi seorang ibu tidak ada kena mengena dengan melahirkan anak, dan Haeng Seon membuktikannya. Dia adalah seorang kawan, pelindung dan penyedia untuk Hae Yi, menggalakkannya dan merangkulnya melalui saat-saat suka dan duka. Berlatar belakang dunia pendidikan yang kompetitif di Korea Selatan, di mana skandal sedang menunggu untuk meletup, “Crash Course in Romance” muncul sebagai pemenang untuk alur ceritanya yang menghangatkan hati. Drama ini memberikan pandangan yang segar tentang kisah cinta antara pasangan yang lebih tua dan matang, dan mengatasi beberapa isu sosial budaya yang menghantui masyarakat Korea seperti pola asuh yang beracun.

“Green Mothers’ Club”

Dalam drama ini, kami mengikuti perjuangan ibu-ibu yang mempunyai anak di sekolah rendah elit di Korea untuk menggalakkan anak-anak mereka mencapai kecemerlangan akademik yang tinggi. Walaupun masih di sekolah rendah, ibu-ibu ini sangat serius untuk mengejar pencapaian akademik anak-anak dan bersaing antara satu sama lain. Lee Yo Won, Chu Ja Hyun, Kim Kyu Ri, Jang Hye Jin, dan Joo Min Kyung memainkan peranan sebagai ibu yang mempunyai aspirasi tinggi dan latar belakang yang berbeza.

Anak-anak mereka berada dalam kelas yang sama di sekolah elit yang terkenal dengan pencapaian yang mantap. Ibu yang berdaya saing tinggi ini memerhatikan universiti terbaik, dan mereka terlibat dalam strategi, manipulasi, dan juga beberapa rahsia untuk mencapai matlamat ini.

Drama “Green Mother Club” membawa kita ke dunia sistem pendidikan Korea. Ibu dalam drama ini adalah produk masyarakat hipersosial yang sama, di mana mengejar pencapaian akademik adalah pusat kehidupan mereka. Namun, di sebalik persaingan yang sengit, kita melihat sisi kemanusiaan ibu-ibu ini, dan betapa mereka menyayangi anak-anak mereka.

Dalam “Green Mother Club”, kami mengetahui bahawa pencapaian akademik bukanlah segala-galanya, dan kebahagiaan dan kesejahteraan kanak-kanak harus diutamakan. Melalui kisah saingan yang menarik, ibu-ibu “Green Mother Club” menunjukkan betapa besarnya hati mereka dan betapa mereka menyayangi keluarga mereka.

SKY Castle

Sejauh mana anda sanggup memacu pencapaian akademik anak anda untuk memastikan mereka berjaya masuk universiti terbaik? Bagi para ibu dalam “SKY Castle”, langit adalah batasnya. Wanita-wanita ini begitu gigih dalam usaha memastikan kejayaan anak-anak mereka sehingga sanggup menggunakan apa sahaja cara untuk mencapainya. “SKY Castle” merupakan blok kediaman elit untuk keluarga-keluarga berpengaruh dan beraristokrat. Para ibu ini berlumba-lumba untuk mendapatkan guru-guru dan institusi terbaik untuk anak-anak mereka.

Di dalam koridor-koridor emas “SKY Castle”, berlaku peperangan psikologi antara para ibu yang ingin anak-anak mereka diterima di Sekolah Perubatan Seoul. Han Seo Jin, isteri seorang doktor yang terlalu bersemangat, mempunyai impian untuk menghantar anak sulungnya ke Sekolah Perubatan Seoul. Sahabat baiknya, Jin Jin Hee, juga bercita-cita untuk anak lelakinya dapat diterima di Sekolah Perubatan Seoul. Soo Im, seorang penulis yang berasal dari latar belakang yang rendah hati, sering dihina oleh ibu-ibu lain. Seung Hye, isteri seorang profesor undang-undang yang tegar, berusaha untuk melindungi anak-anaknya dari gaya pengajaran suaminya yang berkuasa tinggi. Joo Young, seorang guru dan penyelaras universiti, mempunyai rekod prestasi yang cemerlang dengan pelajar tetapi menyembunyikan masa lalunya yang gelap.

Wanita-wanita ini membentuk lapisan demi lapisan drama yang memikat dan memegang penonton di ujung kerusi. “SKY Castle” memberi tumpuan kepada jurang kelas, elitisme, dan sistem pendidikan yang sangat kompetitif. Pelakon-pelakon yang hebat memberikan naratif yang brilian dan persembahan yang sempurna.

“SKY Castle” mengungkapkan betapa jauhnya orang tua sanggup berbuat demi kejayaan akademik anak-anak mereka dalam masyarakat yang memberikan nilai yang tinggi kepada pendidikan. Drama ini juga menyoroti kesan negatif persaingan ini terhadap keluarga dan masyarakat secara keseluruhan.

 

WATCH NOW

Angry Mom

Jangan berkelahi, balas dendam – itulah prinsip hidup yang diamini oleh Jo Kang Ja (Kim Hee Sun). Sebagai seorang bad girl pada masa sekolahnya, dia anggun dengan cepat marah dan bukanlah seseorang yang boleh diusik. Namun, setelah melahirkan anak perempuannya, Ah Ran (Kim Yoo Jung), Kang Ja mengubah hidupnya, menjadi versi yang lebih lembut dari kepribadiannya yang dulu penuh semangat. Namun, ketika dia mengetahui bahwa putrinya menjadi korban bullying di sekolah, seorang ibu akan merasakan kemarahan yang tak terkendali. Kang Ja menyamar sebagai siswi dan mengambil tindakan sendiri, membawa hasil yang positif pada situasi yang negatif.

“Angry Mom” adalah drama yang ceria. Drama ini menyoroti masalah yang mengkhawatirkan dalam sistem pendidikan Korea. Ini adalah drama yang ditulis dengan baik dan terlalu diabaikan, dengan beberapa twist plot dan ikatan ibu-anak yang mengharukan. Dan Kim Hee Sun menampilkan penampilan yang spektakuler sebagai tokoh utama.

WATCH NOW

Marriage Contract

Ibu tunggal Hye Soo (Uee) menanggung hutang yang banyak selepas kematian suaminya. Dikejar oleh peminjam, keutamaannya ialah anak perempuannya, Eun Sung (Shin Rih Ah). Untuk menjana pendapatan, Hye Soo mula bekerja di restoran milik Ji Hun (Lee Seo Jin), seorang lelaki kaya dan bertanggungjawab. Apabila Hye Soo mendapat tahu bahawa Ji Hun sedang mencari penderma hati untuk ibunya dan mendapatkan akad nikah, dia bersetuju dengan perjanjian itu. Bagaimanapun, Hye Soo yang sakit, dan hanya tinggal beberapa bulan lagi, dia juga cuba memastikan masa depan anak perempuannya.

Sediakan tisu kerana “Kontrak Perkahwinan” mempunyai banyak hati walaupun terdapat unsur kebolehramalan pada cerita itu. Kegembiraan yang datang daripada hidup tanpa pamrih untuk orang lain terpancar dalam drama ini. Pasangan yang tidak mungkin ini akan masuk ke dalam hati anda dengan kemesraan dan kejujuran mereka. Chemistry santai antara Uee dan Lee Seo Jin sangat comel, dan pandangan mereka sahaja lebih bermakna daripada perkataan.

WATCH NOW

Mother

Kang Soo Jin (Lee Bo Young), seorang guru ganti, mengambil berat tentang Kim Hye Na (Heo Yool), seorang kanak-kanak kecil di kelasnya. Hye Na berpakaian lusuh, kelihatan kurang zat, dan sering datang ke sekolah dengan kesan lebam di badan. Hye Na sering menjadi sasaran pelajar lain yang merasakan dirinya berbeza dalam banyak hal. Soo Jin terus memikirkan tentang Hye Na dan terus menyatakan kebimbangan tentang penampilan dan kesihatan mental kanak-kanak itu. Dia cuba berkawan dengan budak kecil itu dan menyiasat latar belakangnya. Hye Na sering memberi alasan tentang ibunya, Young Shin (Go Sung Hee), yang bekerja keras di kedai runcit menjual kosmetik. Akhirnya, apabila kes Hye Na disiasat, terbongkar bahawa kanak-kanak itu sering didera oleh ibu dan teman lelakinya, seorang pemandu lori psikotik bernama Seol Ak (Son Suk Ku). Seol Ak mempunyai rekod keganasan terhadap kanak-kanak. Soo Jin memutuskan untuk menjadi ibu tumpang Hye Na untuk melindunginya daripada ibu bapa kandungnya yang kejam.

“Mother” ialah pembuatan semula drama Jepun 2010 dengan nama yang sama dan merupakan drama yang mengharukan dan mengharukan. Menonjolkan undang-undang buruk mengenai keganasan rumah tangga dan keganasan terhadap kanak-kanak, drama ini amat membimbangkan. Cerita yang penuh emosi ini membawa isu yang serius ke hadapan, jadi ia tidak sesuai untuk mereka yang mudah goyah. “Ibu” dengan indah mempersembahkan betapa keibuan dan menjadi ibu adalah dua perkara yang sangat berbeza.

“Under the Queen’s Umbrella”

Permaisuri Im Hwa Ryeong (Kim Hye Soo) bukanlah seorang yang hidup dalam bayang-bayang raja seperti pendahulunya. Sebagai ibu kepada beberapa anak lelaki, dia amat menyedari keadaan istana dan persengketaan dalamannya. Apabila anaknya, Putera Mahkota (Bae In Hyuk), jatuh sakit teruk dan mencetuskan pergaduhan mengenai penggantian, dia perlu memastikan masa depan anak lelakinya yang lain, yang diklasifikasikan sebagai nakal dan manja. Menyedari kedudukan anaknya boleh digugat oleh gundik dan anak-anak mereka, dia mengambil tindakan. Permaisuri Im Hwa Ryeong menyedari kepentingan pendidikan dan keperluan untuk memperkasakan anak-anaknya, bukan hanya putera raja. Dalam usaha dan dedikasinya yang gigih, dia membantu anak-anaknya menjadi lelaki yang berkualiti dan berintegriti, tetapi usahanya menghadapi banyak halangan. Namun, dia tetap kuat, tegas, dan penuh keberanian apabila mengubah anak-anaknya menjadi warganegara yang mulia.

“Under the Queen’s Umbrella” adalah drama yang benar-benar memenangi hati. Kim Hye Soo sudah pasti ratu kepelbagaian, dan dia memberikan persembahan yang sangat baik sebagai Ratu. Dia anggun dan tenang tetapi boleh menjadi ganas apabila dipaksa ke sudut. Sebagai drama zaman progresif, drama ini menunjukkan bagaimana kepercayaan seorang ibu dalam mengubah anak-anaknya menjadi lelaki yang berintegriti dan tidak terjerumus ke dalam kehidupan diraja yang mudah dan bejat. Sebagai seorang ibu, dia berhati-hati dan tegas, terutamanya apabila wanita di mahkamah dianggap sebagai penonton senyap kehidupan mahkamah. Ia adalah drama yang cemerlang dan diarahkan dengan indah serta mempunyai persembahan yang hebat.

Tags

Related Post

Leave a Comment