Manchester City Memenangi Status Pemenang Tiga Kali Dalam Musim

Donna

Manchester City secara rasmi memenangi status pemenang treble susulan kejayaan menjuarai Liga Juara-Juara di Stadium Olimpik Ataturk, Ahad (11/6) pagi WIB.

Man City berjaya menewaskan Inter Milan dengan jaringan tipis 1-0. Gol kemenangan Man City dalam perlawanan itu dijaringkan oleh Rodri pada minit ke-68.

Kemenangan ini menjadikan Man City memenangi trofi Liga Juara-Juara buat pertama kali dalam sejarah mereka sebagai sebuah kelab. Man City mara ke final Liga Juara-Juara dua musim lalu tetapi tewas kepada Chelsea.

Trofi Liga Juara-Juara yang dimenangi membuatkan mereka lebih gembira kerana rekod ini juga memastikan treble mereka musim ini. Selain trofi Champions League, Man City juga memiliki trofi Liga Perdana dan Piala FA.

Berkaitan:

Manchester City telah pun mengesahkan kejuaraan Liga Perdana dan Piala FA. Dalam Liga Perdana, Man City tampil konsisten dan unggul pada saat akhir.

Walaupun Arsenal menghabiskan lebih banyak masa di tangga teratas, rentak Man City begitu meyakinkan sehingga mereka boleh memintas Arsenal menjelang penghujung musim. Walaupun ketika pertandingan berakhir, Man City berada lima mata di depan Arsenal.

Gelaran kedua kemudiannya datang minggu lalu dalam saingan Piala FA. Man City mampu memenangi Piala FA selepas menang ke atas Manchester United.

Pada perlawanan akhir, Ilkay Gundogan menjadi bintang kemenangan The Citizens. Dua gol jarak jauh yang dijaringkan oleh Gundogan menjadikan Man City menang 2-1 ke atas Manchester United.

Satu-satunya pertandingan yang terlepas daripada genggaman Man City ialah Piala Liga. Man City secara mengejut tewas 0-2 kepada Southampton pada suku akhir.

Related Post

Leave a Comment