Natasha Andrea Oon dari Malaysia mencapai tempat ke-282 tertinggi dalam kerjaya dalam ranking golf dunia wanita

Donna

KUALA LUMPUR, 25 Julai — Pemain golf Malaysia Natasha Andrea Oon meneruskan peningkatan memberangsangkan dalam sukan golf wanita dengan mencecah 300 teratas ranking dunia buat kali pertama.

Ini berikutan penamat naib juaranya di Kejohanan Jambatan Berkembar Jelajah Epson di New York pada Ahad (23 Julai) selepas gagal menentang warga Amerika Jenny Bae dalam playoff lima lubang secara mengejut.

Bermula tahun di tempat ke-821, pemain berusia 21 tahun itu telah mendaki tangga ranking dengan rentetan persembahan yang baik dalam Jelajah Epson untuk muncul sebagai pemain golf wanita Malaysia yang terbaik di kedudukan ke-282, dengan mata purata 0.40 mata, sekali gus mengatasi atlet Olimpik Kelly Tan, yang berada di tempat ke-333.

Kelly mengumpul 0.33 mata manakala Alyaa Abdulghany, yang berada di kedudukan ke-516 dengan 0.16 mata purata, merupakan pemain golf wanita Malaysia ketiga terbaik.

“Saya belajar banyak daripada pengalaman ini. Saya benar-benar bersyukur berada dalam kedudukan ini dan berharap saya akan dapat mengharungi satu hari nanti,” kata Natasha dalam satu kenyataan.

Alumnus Universiti Negeri San Jose itu, yang menjadi profesional pada Jun tahun lalu, kini telah mencatatkan tujuh penamat 10 terbaik, termasuk empat pencapaian naib juara dalam 13 permulaan Jelajah Epson tahun ini.

Jelajah Epson ialah litar kelayakan rasmi untuk Jelajah Persatuan Golf Profesional Wanita (LPGA), di mana 10 pemain terbaik selepas Kejohanan Jelajah Epson berakhir musim pada Oktober akan memperoleh kad Jelajah LPGA yang diidamkan untuk 2024. — Bernama

Related Post

Leave a Comment