Beberapa fakta menarik tentang Guardiola memenangi Champions League bersama Man City

Donna

Pep Guardiola membuktikan tajinya sebagai ahli taktik terkenal dengan muncul semula di podium Liga Juara-Juara selepas membawa Manchester City menewaskan Inter Milan.

Guardiola pernah mengenali trofi ‘Wide Ears’ ketika masih mengendalikan Barcelona. Lebih sedekad lalu Guardiola memenangi Champions League kali sebagai jurulatih Barcelona, ​​tepatnya pada musim 2008/2009 dan 2010/2011.

Ia mengambil masa yang lama untuk bekas pemain tengah pasukan kebangsaan Sepanyol itu menunjukkan dirinya masih layak menjadi pemerintah Eropah.

Selepas berehat daripada latihan, Guardiola gagal menjulang trofi Liga UCL bersama Bayern Munich. Usaha untuk memenangi Champions League bersama Man City telah dilakukan sejak 2016, tetapi kali ini ia berjaya.

Berkaitan:

Berikut adalah tiga fakta menarik tentang Guardiola memenangi Liga Juara-Juara bersama Man City yang dipetik daripada pelbagai sumber:

1. Guardiola telah memenangi Liga Champions tiga kali dalam kariernya sebagai jurulatih.

Pencapaian ini menjadikan beliau setaraf dengan dua lagi jurulatih yang sudah memenangi tiga gelaran Liga Juara-Juara iaitu Zinedine Zidane dan Bob Paisley.

Guardiola hanya memerlukan satu lagi gelaran untuk menyamai rekod Carlo Ancelotti sebagai jurulatih dengan trofi Champions League terbanyak dalam sejarah.

2. Perlawanan akhir di Istanbul adalah yang keempat Guardiola sebagai jurulatih. Satu-satunya jurulatih yang mempunyai rekod muncul lebih banyak dalam perlawanan akhir Champions League ialah Ancelotti dengan rekod lima kali membawa pasukannya ke puncak parti.

3. Guardiola memenangi treble bersama Man City. Ini adalah treble kedua bekas pemain Barcelona itu. Sebelum ini pada 2008/2009, Guardiola turut mengalami treble bersama Blaugrana.

Lelaki berusia 52 tahun itu juga merupakan jurulatih pertama memenangi tiga gelaran berprestij dalam satu musim di dua kelab berbeza.

Related Post

Leave a Comment