Jenis senaman yang berbahaya bagi anda yang mempunyai penyakit jantung

Donna

Senaman diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan. Namun, senaman fizikal yang terlalu intensif boleh menjejaskan kesihatan, terutamanya bagi seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung. Apakah jenis senaman yang berbahaya untuk jantung? Semak ia dalam ulasan berikut.

Sukan Berbahaya untuk Penghidap Penyakit Jantung

Sama seperti semua otot dalam badan, otot jantung yang kerap bersenam akan menjadi lebih besar dan kuat. Sekarangsalah satu cara untuk melatihnya ialah melalui senaman.

Sila ambil perhatian, senaman tahap sederhana dengan intensiti 60-70 peratus mempunyai manfaat yang baik untuk kesihatan jantung dan seluruh badan. Sukan jenis ini dirujuk sebagai latihan ketahanan (latihan ketahanan).

Walau bagaimanapun, senaman ini boleh membahayakan penghidap penyakit jantung jika dilakukan terlalu intensif. Jadi, sukan apakah yang tidak baik untuk kesihatan jantung jika dilakukan secara berlebihan? Berikut ialah senarainya:

1. Lari Marathon

Sukan maraton memerlukan daya tahan yang tinggi. Apabila berlari, otot jantung akan bekerja lebih kuat.

Namun, bagi mereka yang pernah mengalaminya serangan jantung, otot di jantung akan mengalami kerosakan. Akibatnya, pengepaman darah ke seluruh badan juga tidak optimum.

Jika jantung dipaksa untuk terus bekerja keras, keupayaan jantung untuk mengepam darah dan irama jantung boleh terganggu. Keadaan ini sudah tentu akan membahayakan nyawa.

2. Latihan angkat berat

Latihan angkat berat memaksa otot untuk memanjang dan memendek dengan rintangan yang tinggi. Senaman jenis ini akan menjadikan otot anda lebih kuat dari semasa ke semasa.

Walau bagaimanapun, senaman ini berbahaya untuk jantung. Apabila latihan bebanan, tekanan darah akan meningkat, diikuti dengan peningkatan kadar denyutan jantung.

Peningkatan tekanan darah ini akan meningkatkan tekanan dalam arteri jantung. Apabila jantung tidak lagi dapat berfungsi dengan baik, tekanan ini akan merosakkan fungsi jantung dan membahayakan kesihatan.

3. Sukan Lasak

Sukan lasak boleh merangsang adrenalin supaya jantung menjadi terdorong untuk berdegup lebih laju. Bagi orang yang mengalami serangan jantung, keadaan ini boleh mencetuskan serangan jantung yang lain.

Oleh itu, anda harus mengelakkan sukan lasak, seperti memanjat, memanjat batu, dll terjun lelabah.

4. Triatlon

Triatlon ialah gabungan tiga sukan yang dijalankan secara berganti-ganti. Sukan yang disertakan ialah berenang, berbasikal dan berlari.

Triatlon memerlukan daya tahan yang tinggi dan hati yang kuat. Apabila anda bersenam dalam tempoh yang lama, kerja jantung anda juga akan menjadi lebih berat.

Jika anda pernah mengalami serangan jantung sebelum ini, maka anda harus mengelakkan senaman ini. Selain daripada memerlukan daya tahan yang tinggi, anda juga akan terdorong untuk melengkapkan laluan dan boleh mengabaikan had kemampuan badan anda.

Sekarang, itu adalah beberapa jenis senaman yang berbahaya untuk jantung. Elakkan jenis senaman di atas jika anda pernah mengalami serangan jantung atau penyakit jantung yang lain.

Selepas mengalami serangan jantung, anda harus mula bersenam dengan berjalan kaki selama 5-10 minit sehari. Masa boleh ditingkatkan secara beransur-ansur kepada 30 minit sehari selama beberapa minggu.

Anda boleh mulakan dengan berjalan di sekitar rumah dalam irama yang membuatkan anda selesa. Pastikan juga memilih untuk berjalan di kawasan yang rata bagi mengurangkan beban di hati.

Tags

Related Post

Leave a Comment