Israel Menjadi Lebih Agresif Membina Penempatan Haram di Tebing Barat

Donna

Kerajaan sayap kanan Israel meluluskan rancangan untuk membina beribu-ribu rumah baharu di penempatan setinggan di seluruh Tebing Barat.

Jawatankuasa perancangan Kementerian Pertahanan Israel yang menyelia pembinaan penempatan, meluluskan lebih 5,000 rumah penempatan baharu awal minggu ini.

Pembinaan ribuan rumah baharu dalam peringkat perancangan dan masih belum jelas bila pembinaan akan dimulakan.

“Kerajaan PM Netanyahu bergerak ke hadapan dengan pencerobohan dan perang terbuka terhadap rakyat Palestin,” kata pegawai Palestin Tebing Barat, Wasel Abu Yousef. Al Jazeera.

Beliau menambah, “Kami mengesahkan bahawa semua penjajahan peneroka di semua wilayah Palestin yang diduduki adalah tidak sah dan haram.”

Masyarakat antarabangsa, bersama-sama dengan rakyat Palestin, menganggap pembinaan penempatan haram dan menjadi penghalang kepada usaha damai.

Sehingga kini, lebih 700,000 warga Israel tinggal di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang diduduki.

Kerajaan baharu Israel, yang didominasi oleh ahli politik agama dan ultranasionalis, sememangnya mengambil sikap agresif terhadap penempatan.

Menteri Kewangan Bezalel Smotrich adalah salah seorang tokoh yang diberi kuasa oleh Kabinet Israel mengenai dasar penyelesaian. Dia berjanji untuk menggandakan populasi peneroka di Tebing Barat.

Kerajaan PM Netanyahu sememangnya menjadikan peluasan penempatan sebagai salah satu keutamaannya, sejak beliau dipilih semula sebagai perdana menteri pada November 2022.

Baru-baru ini, kerajaan Tel Aviv meluluskan pembinaan 900 rumah baharu di penempatan haram Giv’at Ze’ev.

Pembinaan penempatan haram oleh Israel juga berkadar terus dengan peningkatan jumlah keganasan terhadap rakyat Palestin.

Minggu lalu, tujuh rakyat Palestin terbunuh dan berpuluh-puluh cedera selepas tentera Israel menyerbu kem pelarian di Jenin. Menurut data Kementerian Kesihatan Palestin, 174 rakyat Palestin telah dibunuh oleh tentera Israel sejak awal tahun ini.

Related Post

Leave a Comment