Faktor Lain Punca Perut Buncit Selain Lemak

Donna

Buncitnya perut sering menjadi kecemasan wanita. Ini kerana perut buncit boleh mengganggu penampilan yang mengurangkan percaya diri.

Banyak puji perut buncit disebabkan oleh lemak yang berlebihan. Tapi ada faktor lain menyebabkan perut buncit. Apakah faktor lain ini? Kita baca ulasannya sahabat.

Faktor Lain Punca Perut Buncit Selain Lemak
shutterstock

1. Simpanan air

Lapor Healthline, simpanan air dalam badan boleh punca perut buncit. Beberapa faktor boleh menimpa simpanan air, termasuk garam berlebih, kesan sisi ubat, aktiviti fizikal kurang, atau masalah kesihatan seperti PMS pada wanita. Untuk membetulkannya, kita gunakan garam kurang, minum air cukup, elak alkohol, lakukan aktiviti fizikal laju, dan jumpa doktor.

2. Gas dan penghadaman

Gangguan penghadaman seperti gas dalam perut boleh menyebab perut buncit. Ini kerana gas dalam perut disebab cara makanan yang salah seperti makan makanan sulit terhadam, kunyah terlalu cepat, makan banyak sekali, atau kepekaan makanan tertentu. Jadi ketika makan kunyah laju, elak makanan dan minuman banyak lemak, gas dan soda, dan amalkan diet sihat.

3. Postur

Lapor Mayo Clinic, perut buncit tak hanya disebab oleh lemak dan penghadaman, tetapi postur tidak baik. Postur buruk, seperti membongkok atau condong ke hadapan, boleh buat perut anda besar. Jadi penting menjaga postur dengan duduk betul dan senaman penguat otot perut.

4. Pundi hempedu

Pundi hempedu letak di bawah hati, untuk simpan hempedu dibuat hati dan lepas ke usus kecil membantu cerna lemak. Tetapi kalau pundi hempedu tak berfungsi baik atau ada masalah seperti batu karang, ini boleh menyebab simpanan gas dalam perut dan perut buncit.

5. Kehamilan

Lapor American Pregnancy Association, kehamilan boleh punca perut buncit pada wanita. Ketika hamil, kandungan dan janin akan penuh ruang perut, buat perut mengembang perlahan-lahan. Pada trimester pertama, hormon dan aliran darah ke kandungan membuatnya mengembang, tetapi pada trimester kedua dan ketiga pertumbuhan janin membuat perut besar. Kandungan dah besar dan tekan organ sekeliling termasuk perut, usus dan pundi hempedu. Jadilah perut buncit.

Setelah bersalin, sesetengah wanita susah pulihkan bentuk perut. Ini disebab oleh beberapa faktor, termasuk kulit kendur selepas hamil, lemak berlebihan dalam perut, dan otot perut lemah disebab regangan semasa hamil. Proses pemulihan bentuk perut selepas bersalin boleh ambil masa. Diet sihat, aktiviti fizikal, senaman Kegel, senaman perut dan senaman penguat pelvis boleh menguatkan otot perut dan ketatkan perut. Selain itu, penggunaan pakaian pascabersalin juga boleh membantu pulihkan bentuk perut.

Ingat bahawa punca perut buncit berbeza bagi setiap orang. Kalau anda alami perut buncit bertahan atau gejala lain mengganggu, jumpa doktor untuk penilaian dan diagnosis betul.

Tags

Related Post

Leave a Comment