Detik Lima Penumpang Kapal Selam Titanic Diisytiharkan Mati

Donna

Seramai lima penumpang kapal selam pelancongan yang karam itu Titanic dinyatakan meninggal dunia pada hari Khamis (22/6).

Kenyataan itu diumumkan oleh OceanGate Expeditions, syarikat yang menjalankan perjalanan itu, selepas serpihan kapal bernama Titan itu ditemui.

“Kami kini percaya bahawa Ketua Pegawai Eksekutif kami, Stockton Rush, Shahzada Dawood anak lelaki Suleman Dawood, Hamish Harding, dan Paul-Henri Nargeolet, dengan sedihnya telah hilang,” kata OceanGate dalam satu kenyataan. CNNJumaat (23/6).

Pengarah Operasi Pemulihan Marin dan Kejuruteraan untuk Tentera Laut Amerika Syarikat Paul Hankins berkata pasukan pencari menemui lima serpihan besar Titan pada Khamis.

Serpihan pertama ialah muncung kapal yang terletak di luar badan tekanan. Serpihan kedua ialah serpihan besar di belakang badan kapal.

“[Puing kapal Titan ditemukan] lebih 200 meter dari haluan Titanic,” kata Naib Pengawal Pantai AS, Laksamana John Mauger.

Seorang pegawai kanan Tentera Laut Amerika Syarikat memberitahu bahawa ia mengesan tandatangan akustik yang konsisten dengan letupan Ahad (18/6) di kawasan umum di mana kapal itu sedang menyelam dan kehilangan komunikasi dengan pengangkutnya.

Tentera Laut turut menyampaikan maklumat tersebut kepada komander di lokasi pencarian. Maklumat itu kemudiannya digunakan untuk menyempitkan kawasan carian.

Bagaimanapun, pegawai itu berkata bunyi letupan itu masih tidak pasti. Pada masa ini, usaha multinasional masih diteruskan untuk menyiasat punca letupan.

Pada hari Ahad, kapal selam Titan terputus hubungan selepas menyelam selama kira-kira 1 jam 45 minit di luar pantai St John’s, Newfoundland, Kanada.

Kapal itu membawa lima orang termasuk dua bilionair dari Pakistan dan Britain yang juga Ketua Pegawai Eksekutif ekspedisi itu sendiri.

Pencarian dilakukan selama beberapa hari dan melibatkan bantuan daripada beberapa negara. Pada hari keempat pencarian, pasukan itu menemui serpihan kapal Titan.

Related Post

Leave a Comment