CARA MELAWAN PENYINVAH! 7 Langkah Pasti Hilangkan Kutu & Telur Racun di Kepala Anda

Donna

 

Kutu kepala (Pediculus humanus capitis) ialah haiwan parasit yang hidup dengan menghisap darah di kepala. Kutu boleh membiak dengan cepat untuk menghasilkan telur yang akan melekat pada batang rambut.

Gigitan kutu akan gatal dan membuatkan anda mahu menggarunya secara berterusan. Tidak jarang, kutu juga boleh menyebabkan luka pada kulit kepala berdarah.

Oleh itu, untuk mengelakkan jangkitan dan kerengsaan pada kulit kepala, kutu mesti dibasmi segera.

Cara Menghilangkan Kutu dan Telurnya

Melaporkan daripada Healthline, CDC (Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit) menyatakan bahawa terdapat 6-12 juta kes kanak-kanak berumur 3 hingga 11 tahun yang mendapat kutu kepala setiap tahun di Amerika Syarikat.

Orang yang mendapat kutu biasanya dijangkiti daripada orang lain sama ada di persekitaran sekolah, pengangkutan awam, atau menggunakan barang yang sama seperti penghidap kutu kepala. Kutu hanya boleh hidup di luar kepala selama maksimum 24 jam. Oleh itu kutu akan melompat dari satu kepala ke kepala yang lain untuk terus hidup.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan kutu yang boleh anda cuba.

1. Sisir Kutu / Serit

Cara paling mudah untuk menghilangkan kutu adalah dengan menggunakan sikat kutu. Sikat ini mempunyai jarak yang sangat ketat dan keras antara gigi sikat. Supaya kutu mudah terperangkap di antara sikat.

  • Cara menggunakan sikat kutu adalah sangat mudah, lihat kaedah di bawah:
  • Cuma basahkan rambut anda dahulu atau basuh menggunakan syampu dan trim supaya ia tidak kusut
  • Kemudian gunakan sikat kutu sedekat mungkin dengan kulit kepala
  • Sikat dari akar hingga hujung rambut perlahan-lahan
  • Bersihkan sikat kutu, pastikan kutu yang telah ditangkap diasingkan dan dijauhkan dari rambut
  • Ulangi untuk bahagian rambut yang lain.

2. Gunakan Syampu Khas

Untuk menghilangkan kutu, pilih syampu yang mengandungi permethrin. Permethrin adalah racun perosak aktif yang membunuh kutu.

Adalah dipercayai bahawa bahan ini boleh menghilangkan kutu kepala selepas beberapa kali digunakan. Gunakan syampu mengikut arahan pada bungkusan.

3. Gunakan Alkohol

Cara lain untuk menghilangkan kutu adalah dengan menggunakan alkohol benzil dengan kandungan 5%. Walau bagaimanapun, alkohol ini kuat jadi ia harus dielakkan untuk kanak-kanak dan berumur lebih dari 60 tahun.

Penggunaannya boleh dicampur secara manual benzil alkohol dengan minyak bayi. Atau anda boleh mencari syampu/produk penjagaan rambut yang mengandungi benzyl alcohol. Apabila memohon, biarkan produk selama 10-30 minit sehingga kemudian bilas dengan bersih.

4. Guna ubat kutu

Ubat kutu direka khusus untuk berkesan dalam menghilangkan kutu. Anda boleh membelinya di farmasi terdekat kerana ubat ini dijual bebas. Bentuk ubat ini adalah cecair dan mempunyai aroma yang tersendiri.

Terdapat ubat dalam bentuk semburan atau losyen yang boleh anda pilih mengikut kehendak anda. Cara penggunaannya, hanya sapukan atau semburkan ubat tersebut ke kulit kepala dan tempat yang mudah dijangkiti kutu. Biarkan beberapa saat sehingga kutu mati kemudian bilas dengan air bersih.

Ulangi rawatan ini dengan kerap untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

5. Losyen Ivermectin

Kutu juga boleh hilang dengan menyapu losyen Ivermectin pada rambut. Melaporkan dari laman web CDC, ubat ini boleh membunuh nits pada rambut.

Disebabkan kandungannya agak keras, eloklah berunding dengan doktor sebelum penggunaan selanjutnya. Ubat ini sesuai digunakan oleh kanak-kanak berumur 6 bulan ke atas.

Cara paling berkesan untuk menggunakannya ialah dengan menyapu losyen pada rambut dan kulit kepala yang kering. Selepas itu biarkan selama 10 minit dan bilas dengan air. Rawatan ini tidak boleh dilakukan dengan rawatan kutu yang lain.

6. Gunakan Minyak Kelapa

Jika anda tidak mahu menggunakan ubat saintifik, maka kaedah semulajadi juga boleh menjadi penyelesaiannya. Minyak kelapa mengandungi asid lemak yang boleh menghilangkan kutu.

Minyak kelapa mengandungi vitamin E yang baik untuk mengekalkan kesihatan kulit kepala dan rambut. Cara menggunakan minyak kelapa untuk menghilangkan kutu adalah:

  • Tuangkan 3 sudu besar minyak kelapa yang telah dipanaskan
  • Sapukan dan urut pada kulit kepala dan rambut
  • Gunakan topi mandi atau balut rambut anda dengan tuala dan biarkan semalaman
  • Keesokan harinya, bilas dengan air suam dan gunakan syampu kutu khas untuk menjadikannya lebih berkesan.

7. Gunakan Minyak Pati

Hampir sama dengan cara menggunakan minyak kelapa, anda juga boleh menggunakan minyak pati seperti minyak zaitun, minyak pokok teh, atau minyak badam untuk menghilangkan kutu.

8. Gunakan Lindane

Jika kaedah di atas masih tidak berkesan untuk menghilangkan kutu, cuba dapatkan nasihat doktor. Keadaan kutu kepala yang sudah teruk biasanya akan diberikan Lindane sebagai ubat kutu.

Lindane adalah ubat yang sering digunakan untuk menghilangkan kutu dan kudis. Bahan-bahannya agak kuat dan mempunyai kesan sampingan yang serius jika tidak digunakan dengan betul.

Bentuk lindane biasanya berbentuk cecair atau dalam bentuk syampu. Sapukan pada rambut dan kulit kepala yang kering. Biarkan selama 4 minit kemudian bilas hingga bersih. Penggunaan lindane juga tidak boleh digabungkan dengan rawatan lain.

Lindane juga tidak dibenarkan untuk orang yang hidup dengan HIV, wanita hamil dan menyusu, kanak-kanak, dan orang tua.

Begitulah cara menghilangkan kutu hingga ke telur. Cuba kaedah di atas satu persatu untuk melihat kesan maksimum.

 

Related Post

Leave a Comment