Bos Kumpulan Wagner bersetuju meninggalkan Rusia selepas menyerang Moscow

Donna

Bos tentera Kumpulan Wagner, Yevgeny Prigozhin bersetuju untuk pergi Rusia selepas menyerbu ibu pejabat tentera Tanah Beruang Merah dan mengerahkan tentera untuk menyerang Moscow.

Perseteruan antara Prigozhin dan pegawai tentera Rusia memuncak pada Sabtu (24/6) ketika pasukan Wagner Group menduduki markas tentera di Rostov, selatan Rusia dan berniat untuk menyerang Moscow.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa jam, Prigozhin meninggalkan pemberontakannya dan mengundurkan tenteranya dari Moscow.

Tidak lama selepas itu, Kremlin mengumumkan bahawa Prigozhin akan pergi ke Belarus dan bahawa Rusia tidak akan menyamannya dan tenteranya.

Presiden Belarus Alexander Lukashenko, sekutu rapat Presiden Vladimir Putin, menjadi perantara perjanjian dengan Prigozhin.

Lukashenko berkata dia dan Prigozhin telah bersetuju untuk melaksanakan gencatan senjata.

Tidak lama selepas itu, jurucakap Putin, Dmitry Peskov, juga berkata bahawa semua tuduhan jenayah terhadap Prigozhin dan tenteranya akan digugurkan.

“Tuduhan jenayah terhadapnya (Prigozhin) akan digugurkan. Dia akan pergi ke Belarus,” Peskov dipetik sebagai berkata AFP pada hari Ahad (25/6).

Prigozhin telah menghantar tenteranya ke Moscow, untuk menggulingkan Menteri Pertahanan Sergei Shoigu. Dia mendakwa telah mengawal kemudahan tentera dan lapangan terbang di Rostov-on-Don, Rusia, pada Sabtu (24/6) pukul 07.30 waktu tempatan.

“Ini bukan rampasan kuasa tentera, tetapi perarakan untuk keadilan,” Prigozhin dipetik sebagai berkata Associated Press.

Bagaimanapun, Prigozhin berkata beliau menarik balik tentera upahannya bagi mengelak pertumpahan darah di Moscow, Rusia.

“Kami menarik barisan dan kembali ke kem lapangan,” katanya, Sabtu (24/6) waktu setempat, lapor AFP.

“[Kami] memahami kepentingan saat itu dan tidak mahu menumpahkan darah Rusia.”

Putin juga menggelar pemberontakan Kumpulan Wagner sebagai “ancaman maut” kepada Rusia dan menggesa negaranya untuk bersatu.

Dia juga melabelkan tindakan Wagner sebagai pengkhianatan dan pada satu ketika berikrar akan melaksanakan “hukuman yang tidak dapat dielakkan”.

Related Post

Leave a Comment