9 Kebaikan Yoga untuk Penghidap Diabetes, Jangan Terlepas

Donna

Yoga adalah kaedah senaman yang boleh mengharmonikan badan, minda dan emosi. Bukan itu sahaja, aktiviti fizikal ini juga memberi manfaat kepada penghidap diabetes (kencing manis). Apakah kesan positif bagi seseorang yang menghidap penyakit kronik ini? Semak penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Pelbagai Kebaikan Yoga untuk Pesakit Diabetes

Penyelidikan menunjukkan bahawa yoga boleh mempengaruhi pelbagai faktor dengan ketara dalam pengurusan diabetes jenis 2, termasuk meningkatkan kesihatan fizikal dan mental.

Berikut adalah pelbagai manfaat yoga untuk penghidap kencing manistermasuk:

1. Kawal Paras Darah Dengan Lebih Baik

Walaupun penghidap diabetes mellitus boleh menjalani kehidupan normal, beberapa komplikasi boleh mengurangkan jangka hayat dan menjejaskan kesihatan keseluruhan.

Seperti aktiviti fizikal lain, melakukan yoga boleh meningkatkan penyerapan gula dalam darah. Satu kajian mendedahkan bahawa sebarang pergerakan yoga boleh membantu menurunkan paras gula darah pesakit diabetes jenis 2.

2. Menurunkan Tekanan Darah

Diabetes dan tekanan darah tinggi adalah dua keadaan yang umumnya saling berkaitan. Menurut kajian, seseorang yang melakukan senaman relaksasi sekurang-kurangnya tiga hari seminggu mempunyai tekanan darah yang lebih rendah berbanding mereka yang tidak.

Pergerakan yoga dipercayai dapat memperbaiki dan meningkatkan peredaran darah dalam badan. Akhirnya, ini boleh membantu dalam pengurusan diabetes.

Sila ambil perhatian, tekanan darah tinggi yang tidak dirawat boleh merosakkan buah pinggang, sistem peredaran darah dan juga retina.

3. Mengurangkan Tahap Tekanan

Tekanan boleh menyebabkan badan memasuki mod bergaduh atau penerbangan, keadaan ini menyebabkan lebih banyak darah dialihkan ke otot dan anggota badan. Ini boleh menyebabkan peningkatan paras gula dalam darah yang berbahaya bagi penghidap diabetes.

Yoga adalah satu bentuk meditasi berasaskan pergerakan yang telah terbukti membantu seseorang berehat.

4. Mengatasi gangguan pencernaan

Dari masa ke masa, diabetes boleh menjejaskan pelbagai bahagian badan, termasuk saraf vagus dalam perut. Sesetengah penghidap diabetes boleh mengalami gastroparesis atau penghadaman yang perlahan.

Pose yoga seperti pose bot, membongkok, cobra, dan twist akan membantu melonggarkan saluran pencernaan, merangsang sistem pencernaan, dan memberikan kelegaan sembelit.

5. Menjana Semula Sel Pankreas

Memberi tumpuan kepada pernafasan semasa melakukan yoga boleh mengimbangi interaksi antara pankreas dan kelenjar pituitari. Dengan menguasai pranayama, iaitu teknik pernafasan atau peraturan pernafasan yang betul, seseorang boleh mencapai pelbagai kesan terapeutik.

Pelbagai pose yoga boleh meningkatkan rembesan insulin, meningkatkan bekalan darah ke otot, dan memberikan kelonggaran otot yang kuat.

6. Menurunkan Berat Badan

Pesakit kencing manis sering dinasihatkan oleh doktor untuk menurunkan berat badan, obesiti boleh menjadikan diabetes lebih berbahaya dan sukar untuk dikekalkan.

Walaupun ramai orang menganggap yoga sebagai satu bentuk senaman pernafasan perlahan, ia sebenarnya boleh menjadi pergerakan yang sengit bergantung pada jenis yang anda ingin amalkan.

7. Sihat Sendi

Artropati Charcot atau Charcot’s foot adalah keadaan di mana sendi penghidap diabetes mengalami masalah seperti sakit lutut, buku lali atau lengan.

Yoga boleh menguatkan otot di sekeliling sendi, membantu memastikan mereka dilindungi, dan menguatkannya. Pose jambatan, pose segi tiga dan pose separuh bulan boleh memberi manfaat kepada mereka yang mengalami sakit lutut akibat diabetes.

8. Menjaga kesihatan jantung

Salur darah dan saraf boleh rosak oleh paras gula darah yang tinggi, keadaan yang boleh menyebabkan penyakit jantung. Apabila ia datang untuk mengawal diabetes, tidak hairanlah bahawa mengekalkan kesihatan jantung adalah sangat penting.

Amalan yoga yang kerap akan meningkatkan aliran darah dalam badan, seterusnya mengurangkan risiko masalah kardiovaskular di kemudian hari.

9. Mengurangkan risiko neuropati diabetik

Neuropati diabetik adalah gangguan saraf yang berlaku akibat diabetes. Gejala bermula dengan kesemutan di tangan dan kaki dan mengakibatkan perubahan dalam fungsi organ dalaman.

Melakukan yoga 20-30 minit setiap hari boleh membantu meningkatkan metabolisme, tahap hormon, dan tahap glukosa yang secara keseluruhannya meningkatkan kesihatan saraf.

Sekarang, itulah pelbagai manfaat yoga untuk penghidap diabetes yang memalukan untuk dilepaskan. Jika anda berminat untuk mencuba, rujuk doktor anda terlebih dahulu untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment