Asid folik merupakan salah satu nutrien penting yang diperlukan oleh ibu hamil kerana ia memainkan peranan penting dalam mencegah timbulnya masalah kesihatan pada masa hadapan. Apakah faedah untuk ibu hamil dan janin? Lihat penjelasan lengkap di bawah.
Apakah Asid Folik?
Asid folik adalah sejenis vitamin B kompleks yang mempunyai peranan penting dalam meningkatkan fungsi otak, penghasilan sel darah merah dan pembentukan tiub saraf bayi. Vitamin larut air ini berfungsi dalam penghasilan DNA dan RNA yang merupakan komponen genetik utama dalam badan.
Badan sangat memerlukan asid folik terutamanya semasa bayi, remaja, sebelum dan semasa mengandung. Pengambilan asid folik yang mencukupi dapat mengelakkan pelbagai komplikasi kehamilan agar bayi dilahirkan sihat dan sempurna.
Kebaikan Asid Folik untuk Ibu Hamil
Pada asasnya, ibu hamil memerlukan pengambilan nutrisi yang lengkap untuk menyokong perkembangan janin. Asid folik adalah salah satu nutrien yang paling penting. Berikut adalah pelbagai manfaat asid folik untuk janin dan ibu hamil, antaranya:
1. Menyokong perkembangan otak bayi
3-4 minggu pertama kehamilan adalah tempoh penting di mana otak dan saraf tunjang bayi berkembang pada peringkat awal. Peringkat ini mesti disokong oleh pengambilan asid folik yang mencukupi, jika tidak ia akan meningkatkan risiko kecacatan kelahiran.
Asid folik juga membantu perkembangan sel otak, membuat DNA dan RNA, membentuk sel darah merah, dan mencegah keabnormalan pada otak. Jadi, ibu hamil amat digalakkan untuk memenuhi pengambilan nutrisi ini bagi menyokong perkembangan janin yang optimum.
2. Mengurangkan risiko Spina Bifida
Wanita hamil memerlukan asid folik untuk mengelakkan kecacatan tiub neural atau spina bifida, kecacatan kelahiran yang disebabkan oleh perkembangan tiub neural yang tidak normal; di mana struktur otak dan saraf tunjang tidak berkembang dengan baik.
Spina bifida boleh berlaku di sepanjang tulang belakang apabila tiub neural tidak menutup dengan betul dan tidak dapat melindungi saraf tunjang. Bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini akan mengalami lumpuh yang serius dan kecacatan jangka panjang.
3. Mengurangkan risiko keguguran
keguguran adalah keadaan kelahiran yang tidak dijangka sebelum 20 minggu kehamilan di mana embrio atau janin keluar secara spontan sebelum sempat untuk hidup.
Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, salah satu faktor yang boleh meningkatkan berlakunya keguguran ialah kekurangan pengambilan asid folik semasa hamil.
4. Kurangkan Risiko Anencephaly
Faedah asid folik untuk wanita hamil muda adalah untuk mengurangkan risiko anencephaly. Anencephaly adalah kecacatan kelahiran di mana otak dan tulang tengkorak bayi tidak berkembang dengan baik semasa mengandung.
Keadaan ini menyebabkan otak kecil bayi tidak berkembang dengan baik. Serebelum ini bertanggungjawab untuk semua fungsi badan seperti berfikir, bergerak, melihat dan mendengar.
Kira-kira 75% bayi dengan anencephaly dilahirkan mati atau keguguran. Dalam beberapa kes lain, bayi hanya boleh bertahan selama beberapa jam atau beberapa hari.
5. Mencegah Bibir Sumbing
Wanita hamil yang mendapat pengambilan asid folik yang mencukupi sebelum dan semasa mengandung akan mengurangkan risiko harelip (celah bibir dan lelangit).
Lelangit sumbing adalah keadaan di mana bibir atau mulut tidak terbentuk sepenuhnya semasa kehamilan. Gangguan ini menyebabkan masalah makan dan bercakap.
6. Mengurangkan risiko kelahiran pramatang
Pengambilan asid folik yang mencukupi untuk ibu hamil pada trimester 1 dapat mengurangkan risiko kelahiran pramatang. Kelahiran pramatang adalah keadaan di mana bayi dilahirkan lebih daripada tiga minggu lebih awal atau lebih awal daripada kelahiran yang dijangkakan.
Bayi yang dilahirkan pramatang berisiko mengalami masalah perubatan yang lebih besar dan rumit. Keadaan ini juga boleh mencetuskan pelbagai komplikasi yang membahayakan kesihatan bayi.
7. Mengurangkan risiko berat lahir rendah
Memenuhi pengambilan asid folik semasa hamil boleh mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan berat lahir rendah atau di bawah 2.5 kilogram. Secara purata, bayi normal dilahirkan dengan berat badan sekitar 2.7 hingga 4 kilogram. Bayi dengan berat lahir rendah boleh dilahirkan dengan sihat, tetapi mungkin mempunyai pelbagai masalah kesihatan yang serius.
8. Mencegah Komplikasi Kehamilan
Wanita hamil yang mengambil suplemen asid folik berisiko mengalami komplikasi kehamilan atau praeklampsia yang lebih rendah.
Preeklampsia adalah keracunan kehamilan yang berkaitan dengan gejala tekanan darah tinggi dan kerosakan pada organ lain pada wanita hamil. Gangguan ini boleh membahayakan ibu dan janin.
Jumlah Pengambilan Asid Folik untuk Wanita Hamil
Jumlah pengambilan asid folik yang disyorkan untuk wanita hamil pada trimester pertama ialah 400 mikrogram (mcg) sehari dan 600 mikrogram (mcg) asid folik sebelum bersalin. Pengambilan asid folik mesti dipatuhi dan diberi perhatian dengan ketat terutamanya pada 12 minggu pertama kehamilan kerana pada masa inilah saraf tunjang dan otak bayi terbentuk.
Selain itu, wanita hamil juga memerlukan 400 mcg asid folik setiap hari untuk meningkatkan kesuburan.
Pelbagai Sumber Asid Folik untuk Ibu Hamil
Secara amnya, asid folik mudah didapati dalam makanan harian, daripada sayur-sayuran hingga buah-buahan. Berikut adalah pelbagai sumber asid folik semulajadi yang penting untuk diketahui oleh ibu hamil, antaranya:
Asid folik secara semula jadi ditemui dalam pelbagai sayur-sayuran hijau gelap dan buah sitrus. Berikut adalah sumber semula jadi asid folik, iaitu:
1. Pisang
Pisang mentah mengandungi kira-kira 20 mikrogram folat setiap hidangan. Sebiji pisang bersaiz sederhana dianggarkan mempunyai sebanyak 44 mikrogram folat. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk mengambil buah ini dengan kerap.
2. Avokado
Setengah cawan alpukat mengandungi 59 mikrogram asid folik. Selain itu, avokado juga mengandungi khasiat lain yang penting untuk kesihatan ibu dan janin.
3. Brokoli
Brokoli mungkin bukan sayuran hijau kegemaran semua orang, tetapi ia pasti mengandungi banyak nutrien. Dari segi asid folik, brokoli mengandungi 61 mikrogram setiap 100 gram hidangan.
4. pucuk Brussels
Makan pucuk Brussels akan memberikan banyak manfaat kesihatan yang baik. Selain daripada vitamin dan mineral lain, pucuk Brussels kaya dengan folat.
5. Sayuran Berdaun Hijau
Sayuran berdaun hijau yang perlu dimakan semasa mengandung ialah bayam. Bayam sendiri mengandungi 94 mikrogram asid folik setiap hidangan. Selain bayam, sayur lain yang elok dimakan ialah kangkung kerana mengandungi vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan.
6. Jingga
Tidak dinafikan buah oren dan buah sitrus yang lain mengandungi vitamin C yang tinggi supaya ia dapat membantu meningkatkan imuniti badan. Bukan itu sahaja, satu buah juga mempunyai sekitar 55 mikrogram folat.
7. Hati Lembu
Hati lembu mengandungi vitamin A dan B12, yang menjadikannya pilihan yang sempurna dalam banyak makanan. Selain itu, hati daging lembu juga mempunyai kandungan folat yang tinggi iaitu melebihi 200 mikrogram setiap hidangan 85 gram.
8. Telur
Bukan sahaja telur dikenali sebagai sumber protein yang baik untuk tenaga dan sistem imun, telur juga mempunyai mineral dan nutrien lain. Satu telur mengandungi sekitar 44 mikrogram folat.
Sekarang, itulah pelbagai kebaikan asid folik untuk ibu hamil dan sumber makanannya yang penting untuk anda ketahui. Jika wanita hamil tidak pasti tentang mengambil beberapa makanan di atas, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu mengenai saiz bahagian dan sebarang alahan yang mungkin anda alami. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.