8 Ciri Kanak-Kanak Tidak Sesuai Untuk Susu Formula

Donna

Daripada gatal-gatal hingga muntah, inilah ciri-ciri kanak-kanak tidak sesuai dengan susu formula yang perlu anda ketahui

Susu formula diberikan kepada kanak-kanak sebagai sokongan nutrisi untuk kanak-kanak. Namun, sepanjang perjalanan, mencari susu formula yang sesuai untuk kanak-kanak bukanlah mudah.

Ibu bapa haruslah teliti untuk melihat apakah ciri-ciri anak yang tidak sesuai dengan susu formula dan perlu segera mencari susu formula pengganti.

Berikut, Donna meringkaskan ciri-ciri kanak-kanak yang tidak sesuai untuk susu formula, seperti yang dilaporkan oleh Pusat Bayi:

1. Muntah

Berbeza dengan meludah, muntah berpunca daripada perut kanak-kanak yang tidak kuat melawan susu formula yang diberikan. Muntah akut adalah kerap dan berlangsung lebih daripada beberapa hari selepas formula baru diperkenalkan.

2. Cerewet

Selepas minum susu formula, anak anda cerewet? Jika ya, anda perlu berwaspada kerana anak kecil anda mungkin mengalami intoleransi susu formula yang boleh menyebabkan ketidakselesaan pada perutnya.

3. Pertambahan berat badan yang perlahan

Jika dalam tempoh tertentu selepas minum susu formula kenaikan berat badan si manja anda perlahan atau langsung tiada kenaikan berat badan, kemungkinan susu formula yang diambil oleh anak tidak sesuai. Segera rujuk pakar kanak-kanak jika berat badan si kecil tidak bertambah, OK, Mak.

4. Mengalami alahan

Ia adalah perkara biasa bagi bayi dan kanak-kanak untuk mengalami kegatalan dan kulit kering. Namun, jika si manja anda menunjukkan simptom alahan pada kali pertama mengambil susu formula, anda harus berhenti memberikannya serta-merta, OK, Mak. Gejala alahan susu yang paling biasa ialah ruam kulit dan ekzema.

5. Sembelit

Ciri-ciri anak yang tidak serasi dengan susu formula yang sering berlaku ialah anak mengalami sembelit yang teruk. Ketidakcocokan ini boleh dilihat dari najis yang keras sehinggakan kanak-kanak terpaksa menolak dengan sekuat hati, serta kekejangan perut.

6. Cirit-birit

Apabila anda minum susu formula buat kali pertama dan anak anda mengalami cirit-birit, susu formula mungkin bukan satu-satunya punca. Namun, jika selepas minum susu formula beberapa kali dan anak selalu cirit-birit, kemungkinan besar anak tidak sesuai dengan susu formula.

7. Najis bercampur darah dan lendir

Alahan terhadap susu formula tidak boleh dipandang remeh jika najis kanak-kanak bercampur dengan darah dan lendir selepas memakannya. Ini boleh disebabkan oleh alahan terhadap susu lembu yang terkandung dalam susu formula. Keadaan ini perlu dirawat segera.

Berkaitan:

8. Kembung perut

Kembung perut bukanlah tanda penyakit yang serius. Tetapi ini boleh membuat kanak-kanak tidak selesa, malah menyakitkan.

Perut kembung bila minum susu formula boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Contohnya, kerana terlalu banyak udara masuk ke dalam perut apabila anak minum susu dari botol atau sensitif terhadap bahan yang terkandung dalam susu formula.

Itulah ciri-ciri anak yang tidak sesuai dengan susu formula yang penting untuk ibu bapa tahu. Jika anak anda mengalami satu atau lebih ciri di atas, segera dapatkan nasihat pakar pediatrik supaya pakar pediatrik boleh memberikan cadangan susu formula alternatif yang sesuai. Saya harap maklumat ini berguna.

Tags

Related Post

Leave a Comment