6 Tips Memilih Lipstik yang Serasi dengan Warna Bibir Anda

by
No comments

Jika anda tidak memahami kosmetik dengan mendalam, mungkin anda berfikir bahawa Lipstick adalah perkara yang sama. Namun sebenarnya, terdapat banyak jenis lipstick seperti lipstik berkrim, lipstick matte, dan liptint yang mempunyai bentuk unik.

Kini, Donna akan membincangkan jenis-jenis lipstick serta cara memilihnya mengikut keperluan anda. Kita perlu memahami bahawa setiap individu mempunyai jenis kulit yang berbeza, maka keperluan setiap orang juga berbeza-beza. Berikut adalah penjelasan lebih lanjut.

Cara Memilih Lipstick mengikut Keperluan

1. Glossy Lipstick

Jenis Lipstick pertama yang akan saya bincangkan ialah glossy lipstick. Lipstick ini tidak begitu popular di kalangan gadis kerana kebanyakan pengguna adalah golongan muda. glossy lipstick sering dijumpai dalam bentuk cecair atau gel dan bukannya dalam bentuk batang.

glossy lipstick adalah pilihan yang paling sesuai untuk mereka yang ingin memiliki bibir yang gebu kerana ia popular pada masa ini. glossy lipstick juga boleh memberikan kesan kelihatan basah yang menjadikan bibir kelihatan segar, sihat, dan anjal. Sekarang mari kita masuk ke cara memilih lipstick jenis ini.

glossy lipstick tidak mempunyai banyak masalah, kelemahan terbesar glossy lipstick ini ialah ia tidak tahan lama dan mudah terhapus. Jadi, bila anda minum, makan, atau bercakap, glossy lipstick ini boleh melekat pada cawan atau tudung mulut dan lebih cepat pudar. Kelebihannya, semua orang dengan semua jenis kulit sesuai untuk menggunakan lipstick jenis ini.

Namun, jika anda mempunyai kulit berminyak, sebaiknya gunakan pelapik bibir terlebih dahulu supaya glossy lipstick tidak tumpah ke mana-mana.

2. Sheer Lipstick

Jenis lipstick kedua ialah sheer lipstick. Boleh dikatakan lipstick jenis ini paling popular di Malaysia kerana ramai perempuan, anak-anak muda, dan remaja yang baru belajar mekap menggunakan lipstick jenis ini.

Anda boleh meneka dari namanya, sheer lipstick tidak mempunyai pigmentasi yang kuat. Oleh itu, hasil akhir lipstick ini sangat sheer, malah ada sheer lipstick yang apabila disapu lebih kelihatan seperti lip balm yang dicampur dengan lip gloss kerana warna sheer yang dihasilkannya. Jika anda mempunyai bibir yang gelap, lipstick jenis ini mungkin tidak sesuai untuk anda.

Bagi memilih lipstik sheer yang sesuai untuk bibir hitam, anda boleh menutup tepi bibir dengan foundation, BB cream atau mana-mana foundation yang anda gunakan. Anda juga boleh menggunakan lip concealer untuk menutup hiperpigmentasi pada bibir.

sheer lipstick juga boleh digunakan sebagai alas sebelum anda menggunakan lipstick lain. Oleh itu, lipstick ini juga boleh digunakan sebagai pengganti lip balm sebelum anda menggunakan lipstick matte atau satin.

3. Creamy Lipstick

Creamy lipstick lebih tebal daripada sheer lipstick, yang menghasilkan warna yang lebih nyata. Lipstick jenis ini sesuai untuk semua jenis kulit, termasuk kulit kering kerana ia biasanya mengandungi banyak pelembap. Bibir anda akan kelihatan segar dan lembut.

Namun, memilih Creamy lipstick untuk orang yang mempunyai kulit berminyak agak rumit. Sebab lipstick jenis ini cenderung menjadi cair seperti glossy lipstick dan sheer. Oleh itu, penggunaan pelapik bibir diperlukan supaya Creamy lipstick dapat bertahan lebih lama pada bibir anda.

4. Satin Lipstick

Ada produk terbaru dari lipstik sheer iaitu satin lipstick. Ada kemungkinan seseorang akan mengalami kesukaran untuk membezakan antara satin lipstick dan sheer lipstick. Bagi membezakan kedua-duanya, gincu satin kelihatan lebih kering di permukaannya manakala lipstick sheer kelihatan sangat basah dan berkrim di permukaannya.

Namun, kedua-dua jenis lipstik ini dapat melembapkan bibir, walaupun hasilnya tidak memberikan liputan yang penuh. Jika anda ingin hasil liputan yang penuh, anda perlu mengaplikasikan beberapa lapisan lipstick pada bibir anda. Dan jika anda memerlukan lipstick yang melembapkan tetapi memberikan kesan kering seperti velvet lipstick, maka gincu satin adalah pilihan yang tepat.

5. Velvet Lipstick

Jenis lipstick seterusnya ialah velvet. Lipstick ini merupakan versi matte yang lebih tipis dan ringan. Lipstick ini membantu menyuburkan bibir lebih daripada gincu matte, menjadikannya lebih sesuai untuk pemilik kulit kering.

Memilih velvet lipstick tidaklah terlalu sukar. Bagi mereka yang mengalami masalah bibir kering, disarankan untuk mengaplikasikan lip balm terlebih dahulu sebelum menggunakan gincu untuk mengelakkan bibir menjadi kering dan berlekuk lekuk.

6. Matte Lipstick

Siapa yang tidak sukakan lipstick matte? Hampir semua orang pasti mempunyai sekurang kurangnya satu matte lipstick. Lipstick jenis ini memang sangat terkenal dan menjadi kegemaran ramai. Lipstick matte sangat berpigmen dan dapat menutupi kesan ketidaksempurnaan pada bibir anda dengan sempurna.

Untuk memilih matte lipstick yang tepat, pastikan ia mengandungi banyak pelembap agar tidak membuat bibir anda kering. Jangan lupa exfoliate bibir terlebih dahulu dengan menggunakan lip scrub supaya bibir anda lebih bersedia apabila anda menggunakan lipstik kering ini.

Share this:

Donna

Brand digital yang boleh anda percayai. Donna mengekalkan ciri elegan dan penuh dengan inspirasi, memastikan kehidupan setiap wanita melayu sentiasa mengujakan.

Leave a Comment