6 Cara Memelihara Berat Badan Anda

Donna

Mempunyai angka berat idealan memang impian ramai orang kerana isu berat badan sekarang bukan sahaja menambah atau menurunkan tetapi bagaimana memeliharanya. Ada yang genetik membolehkan mereka tidak kurus kerepot.

Memelihara berat badan menjadi sukar, terutama selepas diet selesai kerana biasanya berat badan kembali seperti semula. Oleh itu, nasihat yang diberi ialah mengubah gaya hidup menjadi sihat bukannya hanya untuk sementara waktu sahaja.

Dari eatingwell.com, ada beberapa cara untuk menghentikan penambahan berat badan:

1. Tambah aktiviti harian

6 Cara Memelihara Berat Badan Anda

Anda boleh melakukan aktiviti bukan senaman seperti berjalan, membersihkan rumah dan lain-lain. Kajian menunjukkan ini boleh membakar 6-10%kalori harian. Dengan mengurangkan kalori terbakar, berat badan kurang meningkat.

2. Catat makanan selama beberapa minggu

Sama ada menulis kalori atau menggunakan aplikasi pembilang kalori, merekod makanan membantu anda memahami pemakanan anda.

3. Baca label pemakanan

Label produk makanan dan minuman membantu anda tahu kandungan dan nutrisinya agar anda dapat mengurangkan pengambilan lemak dan gula berlebihan serta memilih makanan bernutrien.

4. Pastikan diet anda seimbang

Permatangkan diet dengan protein, serat dan cecair yang mencukupi untuk membuat anda kenyang lebih lama serta mengekalkan defisit kalori yang diperlukan. Anda juga boleh makan daging bebas lemak, telur, kacang dan buah-buahan.

5. Elakkan mengehadkan jenis makanan tertentu

Elakkan mengehadkan makanan, fokus pada bahagian makanan sahaja. Guna pinggan dan piring lebih kecil serta makan perlahan untuk elakkan melebihi keperluan kalori harian.

6. Tidur lebih awal dan elakkan tekanan

Tekanan berlebihan boleh menyebabkan peningkatan kortisol yang mempengaruhi kelaparan dan menambah berat badan. Oleh itu, cukupkan tidur 7-8 jam setiap malam agar berehat dengan baik. Latihan juga penting untuk tidur nyenyak dan mengurangkan tekanan.

Tags

Related Post

Leave a Comment