5 Jenis Senaman yang Baik untuk Kesihatan Jantung

Donna

Senaman merupakan satu aktiviti yang dapat menjadikan jantung berfungsi secara optimum. Jadi, apapun adakah senaman baik untuk kesihatan jantung? Ayuhlihat penjelasan penuh di bawah.

Senaman yang menjadikan jantung anda lebih sihat

Berikut adalah beberapa jenis senaman untuk kesihatan jantung yang mudah dilakukan, antaranya:

1. Berjalan pantas

Aktiviti ini berada di bahagian atas senarai aktiviti yang boleh menyihatkan jantung. Berdasarkan kajian, berjalan pantas hanya 30 minit sehari selama lima hari seminggu boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak 19%.

Selain itu, berjalan pantas juga boleh menguatkan dan meningkatkan kadar denyutan jantung anda. Untuk mendapatkan lebih banyak faedah, anda boleh meningkatkan kelajuan berjalan anda.

Selain mudah untuk dilakukan di mana-mana dan pada bila-bila masa, senaman untuk mengekalkan kesihatan jantung hanya memerlukan kasut larian yang selesa.

2. Yoga

Yoga adalah senaman yang boleh membantu menguatkan dan mengencangkan otot. Selain itu, yoga juga diketahui sangat baik untuk kesihatan jantung.

Pergerakan yoga tertentu boleh meningkatkan kadar denyutan jantung anda sambil memberikan ketenangan menurunkan tekanan darah

Anda tidak perlu melakukan senaman ini dengan intensiti tinggi untuk mendapatkan manfaat untuk jantung. Hanya lakukan yoga dengan kerap dan lakukan dengan pergerakan yang betul.

3. Berenang

Sukan air ini bukan sahaja menguatkan seluruh badan, tetapi juga menguatkan jantung anda. Selain menjadikan paru-paru dan jantung kuat, berenang juga boleh menurunkan tekanan darah.

Di samping itu, sukan ini juga boleh menjadi pilihan aerobik yang baik, terutamanya jika anda sedang pulih daripada kecederaan.

4. Berbasikal

Aktiviti ini telah terbukti dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Berbasikal menjadikan otot besar di kaki boleh meningkatkan kadar denyutan jantung. Selain itu, basikal Ia juga telah terbukti dapat meningkatkan kesihatan mental anda.

5. Latihan Bebanan

Melakukan pemberat bukan sahaja membantu membina jisim otot dan membakar lemak, tetapi juga baik untuk meningkatkan kekuatan jantung anda.

Menurut satu kajian, mengangkat berat boleh membantu mengurangkan peluang seseorang untuk diserang strok atau serangan jantung sekitar 40 hingga 70%.

Selain gim, Anda boleh melakukan latihan bebanan menggunakan berat badan anda sendiri, contohnya tekan tubi, mencangkungDan tarik naik.

Sekarang, terdapat beberapa jenis senaman untuk jantung yang sihat yang boleh anda pilih. Adakah anda lebih suka mengikuti kelas yoga tiga kali seminggu, berjalan-jalan di taman, atau berenang setiap pagi? Apa sahaja sukan yang anda pilih, cuba lakukannya dengan kerap.

Tags

Related Post

Leave a Comment