5 Cara Untuk Mengekalkan Bentuk Tubuh Setelah Umur 50 Tahun

Donna

5 Cara Untuk Mengekalkan Bentuk Tubuh Setelah Umur 50 Tahun
Era moden tidak memberi pandangan bahawa tubuh manusia tidak dapat menurunkan berat badan pada usia lanjut, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan bagi mengekalkan tubuh ideal seperti menetapkan sasaran peribadi, melakukan senaman yang sesuai dan mengambil Tai Chi.

Masih banyak orang yang beranggapan, menjaga tubuh badan tidak penting lagi apabila umur telah memasuki 50 tahun, Padahal, tiada erti terlalu tua untuk mengubah bentuk tubuh, sebab, badan manusia masih dapat menurunkan berat badan pada usia 55 tahun.

Mengikut pakar kesihatan, ada beberapa sebab mengapa golongan lanjut usia mungkin memandang enteng penurunan berat badan. Salah satunya, mereka rasa tidak mampu lagi untuk berpuasa dan bersenam.

“Mereka mempunyai konsep salah tentang kekurangan keupayaan mereka untuk mengurangkan berat badan melalui pengubahan diet sihat dan menambah senaman,” kata penulis utama kajian Dr Thomas Barber dari Warwick University Medical School, dipetik Eat This, Sabtu, 9 Oktober 2021.

Untunglah, terdapat beberapa cara untuk mengekalkan bentuk tubuh selepas umur 50 tahun selain diet dan bersenam. Berikut lima cara terbaik yang boleh dilakukan.

1. Tetapkan sasaran peribadi yang realistik

Anda sendiri sahaja yang tahu keperluan serta kekurangan tubuh. Satu kajian yang diterbitkan di JAMA Cardiology menunjukkan bahawa menetapkan hasrat terhadap kesihatan badan sendiri dapat membantu orang dewasa yang lebih tua bersenam lebih banyak secara konsisten.

“Individu yang memilih sasaran mereka sendiri lebih mungkin secara dalaman termotivasi untuk mengisytiharkannya,” kata Kevin Volpp, MD, PhD, pengarah Pusat Insentif Kesihatan dan Ekonomi Kelakuan di University of Pennsylvania.

2. Bersenam

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Obesity melaporkan bahawa menerima banyak sokongan sosial dari orang yang dicintai dapat membantu mendorong pencapaian penurunan berat badan yang lebih konsisten. Projek penyelidikan lain yang diterbitkan dalam International Journal of Technology Assessment in Health Care mendapati bahawa bersenam dalam kumpulan yang sesuai juga boleh meningkatkan kualiti kehidupan secara keseluruhan.

3. Kesepaduan

Penyelidikan yang dikeluarkan Physiological Society menunjukkan pentingnya senaman tetap bagi orang dewasa yang lebih tua dari segi penurunan berat badan dan pengekalan otot. Kekal aktif dapat membantu meminimakan kehilangan otot yang berkaitan umur.

Penilaian penyelidikan ini dilakukan dengan mengumpulkan kumpulan 21 orang dewasa yang lebih tua, di mana mereka telah secara konsisten memperoleh sekurang-kurangnya 10,000 langkah sehari. Untuk penyelidikan ini, peserta diminta untuk mengurangkan jalan kaki mereka kepada hanya 1,500 langkah setiap hari selama dua minggu penuh. Selepas hanya 14 hari mengurangkan aktiviti fizikal, subjek memperoleh berat badan yang signifikan di sekitar pinggang mereka dan kehilangan berat otot yang banyak.

4. Periksa timbangan

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Behavioral Medicine mendapati bahawa hanya dengan membaca timbangan setiap hari boleh membantu kumpulan wanita untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan Indeks Jisim Badan mereka. Penyelidikan lain yang diterbitkan dalam Circulation melaporkan bahawa subjek yang menimbang diri mereka sendiri purata 6-7 kali seminggu kehilangan purata 1.7 peratus berat badan mereka semasa setahun.

Manakala mereka yang hanya kadang-kadang menjejak timbangan, tidak mengalami penurunan berat badan langsung. Jamie Cooper dari University of Georgia mendakwa kemungkinannya kerana yang memeriksa timbangan lebih berhati-hati mengatur makanan.

5. Senaman Tai Chi

Seni bela diri China kuno yang dikenali sebagai Tai Chi adalah cara rahsia lain untuk orang dewasa yang lebih tua tetap mendapat tubuh langsing. Malah senaman ini juga boleh meningkatkan keseimbangan dan koordinasi.

Sebuah penyelidikan yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine yang menguji lebih 500 orang berusia 50 tahun menyimpulkan bahawa Tai Chi sama berkesan dengannya senaman tradisional dari segi mengurangkan lemak perut.

Related Post

Leave a Comment