10 Model Baju Pesta Untuk Orang Gemuk Tampil Ramping

Donna

Saiz badan setiap orang berbeza. Ada yang bersaiz badan kurus, ada yang gemuk. Semua itu tidak menjadi masalah.

Namun, wanita yang berbadan gemuk kadangkala sukar memilih pakaian. Mereka takut tersalah pilih dan sebenarnya membuatkan badan nampak lebih berisi.

Biasanya, pakaian yang paling diberi perhatian oleh orang yang mempunyai berat badan paling tinggi adalah pakaian pesta. Baiklah, kali ini donna.com.my akan memberikan beberapa rujukan model pakaian pesta untuk orang gemuk agar mereka kelihatan lebih langsing.

Ayuh, lihat ulasannya!

1.Square Neck Dress Warna Hitam

Model pakaian parti pertama untuk orang gemuk untuk membuat mereka kelihatan lebih langsing ialah gaun leher persegi hitam.

Gaun kenduri ini dipilih kerana model leher empat segi mampu memberikan kesan badan yang lebih panjang. Selain itu, memilih warna hitam boleh menyamarkan badan yang gemuk.

Sebagai gabungan, anda boleh menambah lengan organza berbentuk belon untuk menjadikan lengan anda kelihatan lebih kurus.

Sebagai pelengkap, pakai aksesori seperti anting-anting, beg klac, dan kasut tumit terbuka dalam warna yang sama.

2. A-Line Dress Warna Army


Pakaian kenduri kedua ini menggunakan material satin berwarna tentera yang dibentuk menjadi gaun A-line.

Hampir sama dengan hitam, pemilihan warna ini boleh menyamarkan tubuh yang penuh. Bukan itu sahaja, material satin jatuh ditambah pada tali pinggang di bahagian pinggang membuatkan anda kelihatan lebih ramping.

Anda hanya perlu menambahkannya dengan aksesori perhiasan dan tumit tali buku lali untuk menjadikannya kelihatan lebih panjang.

3. Square Neck Dress Warna Putih

Selain warna gelap, model baju kenduri untuk orang gemuk agar nampak langsing juga boleh menggunakan warna putih.

Jika dipakai pada waktu siang, gaun pesta dengan warna ini akan membuatkan anda kelihatan lebih langsing akibat kesan cahaya matahari.

Untuk model, anda boleh memilih kolar leher persegi yang menjadikan leher anda kelihatan lebih panjang. Pada lengan, anda boleh menggunakan model lengan belon untuk menyamarkan lengan penuh.

Pakaian ini akan lebih lengkap dengan beg tangan dan tumit yang mempunyai warna lembut seperti coklat atau putih.

4. Pakaian Satin Warna Emas

Pada mulanya, anda mungkin ragu-ragu untuk memilih bahan satin untuk bentuk badan yang gemuk.

Namun, ternyata gaun satin mampu membuatkan pemilik badan gemuk itu kelihatan menarik jika menggunakan pilihan model dan warna yang tepat.

Seperti gaun di atas, anda boleh memilih warna yang tidak jauh berbeza dengan tona kulit anda seperti emas. Kemudian, anda boleh membuat gaun dengan model mengikut kehendak anda.

Sebagai gabungan, jangan lupa memakai aksesori warna sedondon dan solekan yang sedikit tebal agar nampak lebih menawan.

5. Pakaian Bodycon Warna Maroon

Model baju kenduri yang seterusnya untuk orang gemuk untuk nampak langsing ialah baju bodycon. Model ini adalah model yang mempunyai potongan yang sesuai pada badan.

Biarpun model itu padan dengan badan, gaun bodycon mampu menyamarkan badan yang gemuk kerana memilih warna yang sesuai seperti maroon.

Selain itu, aksen belahan dan lengan tille pada gaun ini juga lebih menyokong penampilan anda.

Digabungkan dengan aksesori seperti mutiara, gaun bodycon berwarna maroon ini sesuai untuk anda pakai ke majlis kenduri.

6. Pakaian Tille V-Neck Biru Bayi

Model pakaian Tille sering dielakkan oleh orang yang gemuk. Mereka beranggapan bahan tille menjadikan badan gebu supaya kelihatan lebih berisi.

Malah, tille boleh diubah suai dengan fabrik lain, seperti brocade dan satin agar nampak lebih melekat pada badan.

Seperti gaun tille di atas, anda boleh memakai model V-neck dan kombinasi brocade sebagai bahagian atas. Selepas itu, bahan tille digunakan sebagai bahagian bawah untuk menutup kaki.

7. Pakaian Cape Warna Merah Jambu Bogel

Pemilik badan yang gemuk biasanya kurang berkeyakinan jika terpaksa menayangkan tangan ketika memakai pakaian pesta.

Oleh itu, gaun berkopiah merah jambu bogel seperti di atas sesuai untuk anda pilih. Ini kerana pakaian berkain pelikat akan menutup bahagian atas lengan supaya kelihatan lebih langsing.

Anda boleh melengkapkan model pakaian pesta untuk orang gemuk ini untuk menjadikan mereka kelihatan lebih langsing dengan padanan kasut merah jambu dan beg klac.

8. Pakaian Baldu Warna Tentera Darat

Gaun baldu kini sangat digemari sebagai bahan pakaian untuk kenduri. Bahan ini mempunyai tekstur baldu yang hangat dan berkilat.

Jika anda mempunyai saiz badan yang gemuk, pilihan material baldu akan sangat sesuai. Sebabnya, material ini boleh menyamarkan lekuk badan agar kelihatan lebih langsing.

Untuk model, anda boleh membuat pakaian asimetri yang memanjang di bahagian belakang. Dilengkapi dengan kasut tumit terbuka dan beg klac perak, penampilan anda kelihatan sangat elegan.

9. Pakaian Corak Fit dan Flare

Jika anda bosan dengan hanya pakaian parti biasa, maka sekali-sekala anda boleh memakai pakaian bercorak.

Pakaian bercorak atau corak pakaian boleh membantu anda menyamarkan badan yang gemuk. Lebih-lebih lagi jika model pakaian dibuat fit dan flare yang muat di bahagian atas dan melebar di bahagian bawah seperti contoh di atas.

Supaya tidak nampak terlalu biasa, boleh tambah lace di bahagian bawah dress. Selepas itu, anda boleh memakainya ke pesta dengan aksesori barang kemas dan kasut tumit terbuka warna neutral.

10. Pakaian Satin Warna Maroon

Akhir sekali, model pakaian pesta untuk orang gemuk untuk membuat mereka kelihatan lebih langsing adalah gaun satin merah jambu.

Jika anda biasanya membuat gaun satin dengan cara yang mudah, kali ini anda boleh mengubah suainya dengan model yang unik.

Di bahagian atas, anda boleh membuat model yang sesuai dengan badan anda dengan aksen cukur pada salah satu daripadanya. Di bahagian bawah, buat sehelai pakaian unik seperti di atas yang panjang di belakangnya.

Jika anda memakai gaun pesta ini, anda akan kelihatan begitu menawan kerana kombinasi model dan warna pakaian serta aksesori yang betul.

Itu adalah 10 model pakaian pesta untuk orang gemuk agar kelihatan langsing. Anda boleh memilih model mana yang paling sesuai untuk anda pakai apabila anda datang ke majlis.

Tags

Related Post

Leave a Comment