Zverev yang berjasa besar mengatasi pemain kelayakan Belanda, Brouwer

Donna

LONDON, 6 Julai — Pemain Jerman Alexander Zverev merembat 20 ace melepasi pemain kelayakan Belanda, Gijs Brouwer untuk mara ke pusingan kedua Wimbledon dengan kemenangan 6-4 7-6(4) 7-6(5) hari ini.

Pilihan ke-19 itu tidak mempunyai permulaan kejohanan yang mudah menentang pemain nombor 153 dunia, yang peratusan servis pertamanya menyamai Zverev, dan dengan pemain Jerman itu hanya mendapat dua peluang rehat secara keseluruhan dalam dua set pertama.

Dia seterusnya memainkan seorang lagi pemain berpangkat rendah dalam pemain nombor 116 dunia Jepun Yosuke Watanuki dengan sedikit masa untuk berehat kerana jadual telah diolah semula berikutan semua kelewatan hujan.

“Dia adalah lawan yang sangat sukar dan hujan adalah lawan yang sangat sukar,” kata Zverev, yang perlawanannya adalah antara pertembungan pusingan pertama terakhir yang perlu diselesaikan. “Saya gembira dapat kembali ke Wimbledon.”

Dia terlepas kejohanan tahun lalu berikutan kecederaan buku lalinya di Terbuka Perancis.

“Saya terlepas tahun lepas dengan kecederaan teruk jadi hanya untuk berada di gelanggang ini saya gembira berada di sini bersama 10,000 orang. Saya tahu Wimbledon adalah kejohanan tenis paling bersejarah di dunia dan mungkin acara sukan paling bersejarah di dunia.

“Saya bermain semula esok dan lusa, jika saya menang sudah tentu. Ia akan menjadi beberapa hari yang sukar dengan perlawanan berturut-turut dan ia tidak pernah mudah secara fizikal — saya gembira dapat bermain tenis sekarang,” kata Zverev.

Pemain berusia 26 tahun itu menyambar rehat pada 3-3 pada set pertama sebelum melakukan servis dan kedua-dua pemain menahan servis sehingga pemain kidal Brouwer mengukir dua mata set pada kedudukan 6-5.

Zverev, bekas pemain nombor dua dunia, menyelamatkan mereka berdua untuk memaksa tiebreak, memenanginya dengan satu lagi ace yang berkembang pesat.

Kedua-dua pemain selesa menahan servis pada pukulan ketiga untuk membawanya ke tiebreak yang lain dan Zverev melepaskan ace ke-20nya untuk memastikan kemenangan pada mata perlawanan ketiganya. — Reuters

Related Post

Leave a Comment