Zoroastrian Iran mengekalkan api purba yang suci

Donna

YAZD (Iran), 24 Julai — Seorang paderi Zoroastria berpakaian putih dengan berhati-hati menambah kayu pada api yang telah menyala selama berabad-abad di dalam kuil Iran, suci kepada salah satu agama tertua di dunia.

Api suci yang harum, disimpan dalam piala gangsa yang besar, “telah menyala selama lebih daripada 1,500 tahun”, kata Simin, seorang pemandu pelancong yang mengalu-alukan pengunjung ke kuil api Zoroaster di wilayah Yazd tengah Iran.

Zoroastrianisme bermula sejak kira-kira 3,500 tahun lalu, tetapi penganiayaan berabad-abad telah mengecilkan bilangannya dan dunia moden yang cepat berubah menyebabkan ia bergelut untuk menyesuaikan diri.

Diasaskan oleh nabi Zarathustra, ia adalah agama utama empayar Parsi purba, sehingga kebangkitan Islam dengan penaklukan Arab pada abad ketujuh.

Hari ini, komuniti Zoroastrian dianggarkan kira-kira 200,000 orang yang tinggal terutamanya di Iran dan India.

Mereka memuja api sebagai bentuk kesucian tertinggi.

Di samping air, udara dan tanah, unsur-unsur itu tidak boleh dicemari oleh aktiviti manusia, mengikut kepercayaan mereka.

Hanya imam Zoroastrian dibenarkan di tempat suci Yazd, menutup muka mereka untuk mengelakkan wap dan nafas daripada mencemari api suci, kerana mereka bergilir-gilir pada siang hari untuk memastikan api tetap menyala.

Api “tidak boleh padam”, kata pemandu pelancong itu.

Pengunjung hanya boleh memerhati upacara dari sebalik kaca berwarna.

Di Iran, pemimpin Zoroaster berkata masyarakat pada masa kini mengira kira-kira 50,000 ahli. Banci kebangsaan terkini, yang dijalankan pada 2016 dan tidak termasuk mualaf, meletakkan bilangan mereka pada 24,000.

Selama berabad-abad, umat beriman telah mengalami penukaran paksa, dengan banyak kuil mereka musnah, perpustakaan dibakar, dan banyak warisan budaya mereka hilang.

Tetapi “agama kita masih menduduki tempat dalam sejarah dunia, dan ia akan terus wujud”, kata Bahram Demehri, seorang yang setia berusia 76 tahun dari Yazd.

“Intipati Zoroastrianisme, seperti agama lain, adalah berdasarkan monoteisme, nubuatan, kepercayaan kepada kehidupan akhirat dan kebajikan,” katanya kepada AFP.

‘Kegembiraan’ pada intinya

Zoroastrian percaya bahawa “fikiran yang baik, perkataan yang baik, perbuatan yang baik” adalah kunci kebahagiaan dan kerohanian.

Seorang mesias bernama Saoshyant suatu hari nanti akan kembali dan menyelamatkan dunia dengan memerangi kesalahan, mereka percaya.

Ajaran mereka terkandung dalam Faravahar, simbol kuno seorang lelaki yang muncul dari cakera bersayap sambil memegang cincin, yang diukir pada pedimen kuil Parsi purba.

“Kegembiraan adalah penting dalam amalan agama kita,” kata Simin, pemandu pelancong, sambil menyebut pelbagai perayaan keagamaan.

Salah satu perayaan itu, Nowruz, menandakan tahun baru Parsi dan disambut sehingga hari ini oleh majoriti Muslim Syiah Iran.

Tehran mengiktiraf Zoroastrian sebagai minoriti agama, memberikan mereka kebebasan beribadat dan perwakilan di parlimen, yang juga menyimpan kerusi untuk minoriti lain termasuk Armenia, Assyria dan Yahudi.

Beberapa minoriti agama lain, seperti pengikut fahaman Bahai — kumpulan bukan Islam terbesar di Iran — tidak diiktiraf oleh negara.

Tetapi bagi penganut Zoroaster seperti Demehri, “undang-undang melindungi kita”, katanya.

“Rakyat Zoroastria adalah ahli aktif masyarakat Iran,” dan termasuk “profesor universiti dan kakitangan kerajaan”, tambah Demehri.

Mereka, bagaimanapun, dihalang daripada kerjaya dalam angkatan tentera Iran dan tidak boleh bertanding jawatan presiden.

Memudar tradisi

Beberapa ritual Zoroastrian telah hilang kerana pengikut terpaksa mengamalkan kepercayaan mereka secara diam-diam.

Upacara pengebumian yang dikenali sebagai “dakhma” telah diharamkan di Iran sejak akhir 1960-an atas sebab kebersihan.

Ia melibatkan mendedahkan mayat di atas platform yang dikenali sebagai “menara kesunyian” untuk dibaham oleh burung-burung mencari.

Sebaliknya, Zoroastrian telah memilih untuk meletakkan mayat mereka untuk berehat di tanah perkuburan.

Tradisi lain dicabar oleh kemodenan, dengan ramai pengikut yang tersebar di seluruh dunia.

Antara orang buangan yang paling terkenal dalam komuniti itu ialah vokalis utama Queen Freddie Mercury yang legenda, dilahirkan dalam keluarga Zoroaster yang berasal dari India.

Paderi Zoroaster telah berusaha untuk membuka pusat di luar negara, termasuk di California di Amerika Syarikat, tempat tinggal masyarakat diaspora yang besar.

Demehri menyatakan usaha untuk “memodenkan upacara” dan memudahkannya untuk generasi muda.

“Sukar untuk meminta orang muda yang menggemari piza makan roti tawar tradisional kami semasa perayaan,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment