Zheng Qinwen dari China memenangi gelaran sulung WTA

Donna

PALERMO (Itali), 24 Julai — Pemain China, Zheng Qinwen merangkul kejuaraan WTA pertamanya pada Ahad dengan kemenangan tiga set ke atas Jasmine Paolini dari Itali dalam perlawanan akhir gelanggang tanah liat Palermo.

Zheng yang berusia 20 tahun, menduduki ranking ke-26 dunia, menewaskan lawannya di ranking ke-52 dengan 6-4, 1-6, 6-1, sekali gus mencatatkan kemenangan ke-20 pada perlawanan itu.

Ia adalah final kedua kerjaya Zheng selepas menamatkan saingan di Tokyo tahun lepas.

Dia menjadi wanita China ke-11 memenangi gelaran perseorangan WTA dan kedua pada 2023 selepas Zhu Lin menang di Hua Hin di Thailand pada Februari.

“Saya memenangi perlawanan WTA pertama saya di sini dan juga kejuaraan WTA pertama saya, tetapi anda mungkin tidak tahu bahawa saya memenangi kejuaraan ITF pertama saya di Itali,” kata Zheng, yang menang tiga jam separuh akhir ke atas Mayar Sherif dari Mesir hanya berakhir pada awal pagi Ahad.

“Ini benar-benar istimewa untuk saya. Ini adalah kejuaraan WTA 250 pertama saya. Saya akan ingat itu.”

Paolini yang berusia 27 tahun itu bermain dalam perlawanan tiga set keempat minggu ini, setelah menumbangkan pilihan utama Daria Kasatkina pada suku akhir.

Usaha itu membuahkan hasil apabila Zheng mendahului 5-1 dalam penentuan sebelum meraih kemenangan pada mata perlawanan ketiga. — AFP

Related Post

Leave a Comment