Zahid mencadangkan nilai ganjaran tiga kali ganda untuk atlet negara

Donna

BANGI, 13 Julai — Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mencadangkan nilai ganjaran di bawah Skim Insentif Sukan Negara (Shakam) digandakan tiga kali ganda sebagai insentif kepada atlet negara untuk mengharumkan lagi kejayaan Malaysia di peringkat antarabangsa.

Berucap pada majlis penganugerahan Shakam 2023 di sini malam tadi, beliau merasakan insentif semasa adalah tidak mencukupi berbanding pencapaian atlet negara pada pertandingan dan pertemuan.

“Kami mencapai lebih banyak kejayaan tetapi ia tidak dicerminkan dalam ganjaran yang diberikan. Saya juga bersimpati dengan menteri (Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh) kerana dia cuba meminta (kerajaan) lebih banyak ganjaran dan insentif.

“Sekiranya saya dijemput untuk Shakam (acara anugerah) seterusnya, saya mahu nilai ganjarannya meningkat tiga kali ganda. Ramai daripada sektor swasta sanggup menaja, dan jika ada syarikat tersenarai yang untung besar sanggup menaja, saya percaya kerajaan akan menawarkan pengurangan cukai kepada mereka,” katanya.

Ahmad Zahid, yang juga menteri pembangunan luar bandar dan wilayah, turut melahirkan harapan dan keyakinan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengumumkan insentif tambahan untuk sektor sukan dalam Bajet 2024 pada Oktober.

Shakam adalah manifestasi penghargaan negara terhadap atlet yang telah memenangi pingat dalam acara sukan utama termasuk Sukan Olimpik, Paralimpik, Sukan Komanwel, Sukan Asia, Sukan Para Asia, Sukan SEA dan Sukan Para Asean.

Ganjaran tertinggi ialah RM1 juta bagi pemenang pingat emas dalam Sukan Olimpik dan Paralimpik. Insentif Shakam turut diberikan kepada atlet yang berjaya mencipta rekod baharu dan juga pencapaian pasukan.

Ahmad Zahid dalam pada itu turut memuji komitmen Yeoh dalam membangunkan sukan negara bersama timbalannya Adam Adli Abd Halim.

“Saya berpandangan KBS (Kementerian Belia dan Sukan) amat bertuah kerana mempunyai Hanna yang sangat proaktif. Semasa mesyuarat Kabinet, saya melihat beliau sentiasa memperjuangkan nasib atlet negara,” kata Ahmad Zahid yang turut melahirkan rasa bangga dengan pencapaian atlet negara dalam Sukan SEA Kemboja 2023 dan Sukan Para Asean Kemboja 2023 baru-baru ini.

Pada Shakam 2023, pemenang pingat Sukan SEA menerima lebih RM1.2 juta dalam jumlah ganjaran manakala pemenang pingat Sukan Para Asean membawa pulang ganjaran bernilai RM1.18 juta.

Acara itu turut meraikan kejayaan atlet negara yang beraksi pada Sukan Olimpik Khas 2023 di Berlin bulan lalu, di mana mereka menerima insentif berjumlah RM95,500. — Bernama

Related Post

Leave a Comment