Zaha sedang berbincang dengan Galatasaray sambil mengucapkan selamat tinggal kepada Palace

Donna

Fbl | ENG | Pr | TUR | CrystalPalace | Galatasaray | Zaha

LONDON, 24 Julai — Pemain antarabangsa Ivory Coast, Wilfried Zaha berkata Isnin dia akan meninggalkan kelab Liga Perdana Inggeris, Crystal Palace, dengan juara Turki, Galatasaray mendedahkan mereka sedang berbincang dengan penyerang itu.

Zaha, 30, menolak menandatangani kontrak baharu bernilai £200,000 (RM1.2 juta) seminggu daripada kelab London yang disertainya pada usia 12 tahun.

Dia telah menjaringkan 90 gol dalam 458 perlawanan untuk Palace dan telah dipinjamkan ke kelab itu dua kali semasa rehat dua tahun yang tidak berpuas hati di Manchester United.

“Ketika saya memulakan lembaran baharu, saya ingin bercakap dengan anda peminat Palace yang amat bermakna bagi saya,” tulis Zaha di Instagram.

“Kami telah melalui begitu banyak bersama, termasuk 10 tahun di Prem (Liga Perdana).

“Terdapat banyak kenangan indah yang akan kekal dalam kepala saya selama-lamanya dan juga beberapa masa yang sangat sukar sepanjang perjalanan, tetapi saya sangat berbangga kerana telah memainkan peranan saya dalam membawa kami ke Prem dan membantu mengekalkan kami di sana.”

Zaha – yang bermain dua kali untuk England sebelum mengisytiharkan untuk negara kelahirannya, Ivory Coast – berkata dia berharap peminat Palace akan mengingati perkara positif dan bukannya negatif daripada perkhidmatan lamanya.

“Saya telah memakai baju Palace sejak berusia lapan tahun, ia benar-benar kulit kedua saya dan saya sentiasa memberikan segala-galanya apabila saya memakainya,” katanya.

“Anda semua telah melihat saya marah dan kecewa, tetapi anda juga telah melihat kelaparan dan keghairahan saya serta kegembiraan yang saya perolehi daripada kemenangan, dan saya harap itu adalah ingatan yang kekal dalam fikiran peminat Palace.”

Zaha menyertai Manchester United dengan harga £10 juta pada 2013 tetapi dia tidak pernah membayar, bermain hanya dua kali, dan selain daripada dua tempoh pinjaman dengan Palace juga dipinjamkan ke Cardiff.

Dia menyertai semula Palace secara kekal pada 2015.

Walaupun dia telah dikaitkan dengan kelab Serie A Lazio, kelab Arab Saudi, Al-Nassr dan kelab Turki Fenerbahce, saingan hebat mereka, Galatasaray yang kelihatan telah mendahului dalam perlumbaan untuk mendapatkannya.

Galatasaray mengesahkan dalam tweet “rundingan rasmi telah dimulakan” dengan pemain itu. — AFP

Related Post

Leave a Comment