Young menjadi pembelian pertama Everton pada musim panas

Donna

LIVERPOOL, 13 Julai — Ashley Young menjadi pemain pertama Everton yang menandatangani jendela perpindahan pada Khamis apabila pemain berusia 38 tahun itu menandatangani perjanjian setahun dengan Toffees.

Bekas pertahanan Manchester United itu menyertai perpindahan percuma selepas kontraknya di Aston Villa tamat pada penghujung musim lalu.

Young bertemu semula dengan pengurus Everton Sean Dyche, yang merupakan kaptennya ketika dia membuat kejayaan di Watford pada awal kariernya.

“Pengurus itu penting dalam saya menandatangani kontrak,” kata Young.

“Saya mengenalinya dan tahu bagaimana keghairahan dan keinginannya. Kejujurannya, kemahuan untuk bekerja keras dan rasa laparnya terhadap permainan itu tiada duanya.”

Everton telah melanjutkan tempoh 70 tahun mereka di liga utama Inggeris dengan margin paling kecil sepanjang dua musim lalu.

Satu lagi pertempuran penyingkiran dijangka musim depan dengan kelab itu mengalami tekanan kewangan yang ketara berikutan pembinaan stadium baharu dan peraturan permainan adil kewangan.

“Saya tahu keadaan tidak begitu baik untuk Everton dalam beberapa musim lalu tetapi cita-cita pengurus, bercakap dengannya dan mendengar apa yang dia mahu lakukan untuk mengubah kelab itu, adalah faktor utama dalam keputusan saya,” tambah Young .

“Yang lain adalah saiz Everton. Ia adalah sebuah kelab yang besar dan peminatnya adalah salah satu yang terbaik.” — AFP

Related Post

Leave a Comment