Yin Ruoning, 20, bangkit dari belakang untuk memenangi PGA Wanita

Donna

SPRINGFIELD, 26 Jun — Yin Ruoning dari China yang berusia dua puluh tahun melakukan birdie pada lubang ke-72 untuk mencatat 67 tanpa bogey dan memenangi Kejohanan PGA Wanita KPMG semalam di Kelab Golf Baltsurol.

Yin menamatkan saingan dengan 8 bawah 276, mengatasi Yuka Saso dari Jepun dengan satu pukulan pada kejohanan golf wanita kedua tahun ini. Walaupun menemui kekasaran pada tee pada par-5 ke-18, Yin mencapai hijau dalam tiga dan menenggelamkan putt birdie dari kira-kira 10 kaki untuk memecahkan seri dengan Saso pada 7 bawah.

Pada April, Yin menyertai Shanshan Feng sebagai satu-satunya pemenang China dalam sejarah LPGA apabila dia memenangi DIO Implant LA Open. Kini Yin mengiringi Feng, yang memenangi PGA Wanita 2012, antara barisan juara utama.

“Sebelum pusingan hari ini, saya hanya memberitahu fisio saya bahawa matlamat saya untuk hari ini (adalah) bukan tiga pukulan,” kata Yin. “Saya tidak kisah sama ada saya menang atau tidak — cuma tiada tiga pukulan. Dan saya juga melakukannya.”

Yin mengatasi Saso, Jenny Shin dari Korea Selatan dan rakannya Xiyu Lin dari China, yang masing-masing memegang bahagian pendahulu pada satu ketika pada sebelah petang.

Saso mendahului rumah kelab pada 7 bawah dengan menjaringkan 66 dengan enam birdie, termasuk penyelamatan yang mengagumkan di No. 18. Pukulan ketiganya dari bunker sisi hijau di sana dengan tenang melonjak ke ketinggian kira-kira 2 kaki.

Yin bermain satu kumpulan di belakang Saso.

“Saya melihat Yuka membuat birdie yang luar biasa di sini dan saya tahu saya perlu membuat birdie di lubang ini untuk memenangi kejuaraan,” kata Yin.

Berada di kedudukan ke-25 dunia, Yin bermula semalam tiga pukulan di belakang rentak pemain Ireland Leona Maguire, yang pusingan akhir 74 membuka pintu kepada beberapa pemain untuk melakukan serangan. Yin bermain tenang pada 12 lubang pertama, dengan 11 par dan satu birdie tunggal pada par-5 ketujuh, sebelum birdie berturut-turut di No. 13 dan 14 melonjakkannya ke 7 bawah.

Dia membuat langkahnya dengan bukan sahaja mengelak tiga pukulan, tetapi juga memimpin padang dalam hijau dalam peraturan. Dia mencapai 66 daripada 72 untuk kejuaraan dan tidak terlepas satu pun hari Sabtu atau Ahad hijau.

Selepas Yin menamatkan pusingannya, satu-satunya pemain yang boleh menandingi markahnya ialah Stephanie Meadow dari Ireland Utara, yang memulakan hari di tempat ketiga dan melakukan birdie No. 17 untuk mendapat 6 bawah. Helang di par-5 ke-18 akan memaksa playoff, tetapi Meadow mengungguli pukulan keduanya dan tidak dapat keluar dari fairway untuk helang selepas itu.

“Ia adalah salah satu pukulan di mana saya perlu memukulnya dengan sempurna untuk sampai ke hadapan, dan saya tahu itu, dan saya fikir saya cuba mengayun terlalu kuat dan ia adalah sedikit pembohongan menuruni bukit,” Meadow berkata. “Ya, ia berlaku. Pemain terbaik dunia boleh melakukannya.”

Tiada pusingan lebih rendah daripada 66 sepanjang tiga hari pertama aksi, tetapi pemain Perancis Perrine Delacour mencatatkan 64 pusingan awal semalam sebelum Carlota Ciganda dari Sepanyol menyamai jumlah itu. Pemain Sweden, Anna Nordqvist mencapai 65 tahun.

Ciganda, Nordqvist, Meadow (70), Lin (67) dan Megan Khang (67) berakhir di tempat ketiga dengan 6 bawah.

Lin — yang tujuh tahun lebih tua kepada Yin dan menyewa rumah lamanya di Orlando, Florida kepada Yin — terikat dengan Yin pada usia 7 bawah apabila pukulan teenya di No. 18 mendarat dalam bahaya air. Rose Zhang, bermain tepat selepas Lin, juga melihat pukulan teenya melantun ke dalam air. Lin berakhir dengan satu-satunya bogeynya pada hari itu.

Kemudian, Lin bercakap dengan wartawan apabila dia melihat kelibat monitor TV ketika Yin bergolek dalam pukulan yang akhirnya menang.

“Ia agak menakjubkan. Sungguh menakjubkan,” kata Lin. “Dia masih muda, dan dia sangat berbakat. Dia pastinya sangat pandai menangani tekanan. Seronok melihatnya.”

Lin mungkin mangsa terbesar kelewatan cuaca yang mengganggu permainan selama satu jam 53 minit. Ribut hujan yang mencurah-curah tidak membawa kilat tetapi mengubah kelajuan kawasan hijau.

Sebelum kelewatan, Lin membuat birdie di No. 1, 3, 5, 7 dan 9, tiga yang pertama dari jarak yang sangat jauh. Selepas penangguhan, ia adalah semua par sehingga lubang penghujungnya yang kasar.

“Saya berada dalam momentum yang cukup baik, dan kemudian kelewatan hujan membuatkan saya terduduk dan mungkin mempunyai sedikit masa untuk berasa gementar,” kata Lin. “Saya rasa saya melakukan yang cukup baik selepas saya kembali keluar. Cuma saya pukul — semua putt yang saya pukul bagus. Ia tidak benar-benar berlaku.”

Zhang, seorang lagi berusia 20 tahun dengan harapan tinggi menyelubunginya, meledak 67 untuk menamatkan jurusan pertamanya sebagai profesional dalam seri kelapan bersama Shin (72) dan Ayaka Furue dari Jepun (66).

Maguire adalah satu-satunya pemain yang menembak pada tahun 60-an setiap satu daripada tiga pusingan pertama, tetapi dia tidak pernah bermain ‘A’ semalam dan menamatkan dengan empat bogey dan satu birdie. Dia terikat di tempat ke-11 dengan 4 bawah bersama Delacour dan Nanna Koerstz Madsen dari Denmark (67). — Media Peringkat Lapangan melalui Reuters

Related Post

Leave a Comment