Yayasan Beautiful Gate Puchong melancarkan rumah hijau untuk membantu meningkatkan kemahiran vokasional pelajar kurang upaya

Donna

KUALA LUMPUR, 24 Jun — Rumah hijau jauh lebih daripada sekadar pondok kecil tempat menanam sayur-sayuran.

Ditutup untuk melindungi kehijauan daripada cuaca, perosak dan pencemaran, rumah hijau membolehkan sayur-sayuran dan buah-buahan tumbuh menjadi lebih selamat, sihat dan lebih berkhasiat.

Mereka boleh meminimumkan sisa kepada alam sekitar, meningkatkan pertumbuhan tanaman dan membawa hasil sepanjang tahun.

Walaupun mereka mungkin kelihatan sederhana, mereka juga boleh menyediakan peluang pembelajaran kepada orang ramai dan orang kurang upaya (OKU).

Mereka yang kurang upaya pembelajaran boleh belajar menanam hasil dalam rumah hijau ini dan memperoleh lebih banyak kemahiran vokasional untuk memasuki tenaga kerja.

Ini adalah misi rumah hijau Yayasan Beautiful Gate Puchong, yang dilancarkan pagi tadi sempena ulang tahun ke-10 pusat itu.

Yayasan itu bertujuan untuk menggunakan rumah hijau untuk mengajar pelajar kurang upaya menanam timun Jepun, rock melon, choy sum dan hasil lain.

Diasaskan pada tahun 1993, Yayasan Beautiful Gate menyediakan latihan asas dalam kursus pendidikan, kemahiran vokasional dan aktiviti luar kepada pelajar kurang upaya pembelajaran.

Pelajar kurang upaya pembelajaran di pusat Beautiful Gate Foundation Puchong.  — Gambar oleh Hari Anggara

Hari ini ia telah membina lapan pusat latihan di seluruh Malaysia dengan pusat Puchongnya (ditubuhkan pada 2013) sebagai yang terbaharu.

Pemangku Pengarah Eksekutif Beautiful Gate Foundation Ivy Pua berkongsi dengan Malay Mail tujuan lebih besar rumah hijau baharu mereka dan cabaran mengekalkan pusat Puchong selama 10 tahun.

“Orang ramai sentiasa mempunyai pandangan negatif terhadap orang seperti kami, tetapi kami mahu mengubah imej itu,” kata Pua, yang cacat fizikal.

“Matlamat kami adalah untuk melatih pelajar kami mempelajari kemahiran yang akan membantu mereka mencari kerja dan menjadi ahli masyarakat yang berdikari dan berkebolehan sepenuhnya.”

“Di seluruh Malaysia, kami telah membantu lebih 2000 orang kurang upaya mencari kerja. Di Puchong, kami mempunyai lebih 50 orang meninggalkan pusat latihan kami dengan jayanya.”

Pua menjelaskan bahawa rumah hijau itu akan menjadi sarana untuk pelajar mereka mempelajari kemahiran ‘campuran’ untuk menanam dan menjual hasil, ia juga menyediakan satu bentuk ‘penyembuhan dan terapi’.

Tambahnya, pelajar juga akan mendapat elaun daripada hasil tanaman yang mereka jual.

Dengan geran RM50,000 daripada rakan kongsi lama dan penaja CIMB Foundation, projek rumah hijau hidroponik sepatutnya dimulakan pada 2021 tetapi tertangguh akibat penutupan pandemik.

Yayasan Beautiful Gate Puchong melancarkan rumah hijau untuk pelajar kurang upaya pembelajaran.  — Gambar oleh Hari Anggara

Yayasan Beautiful Gate Puchong melancarkan rumah hijau untuk pelajar kurang upaya pembelajaran. — Gambar oleh Hari Anggara

Kedua-dua unit rumah hijau telah dibina dan siap pada Oktober 2021.

“Cabaran terbesar bagi kami sejak 10 tahun lalu sehingga kini ialah mendapatkan pembiayaan, sumber dan sukarelawan yang mencukupi,” akui Pua.

“Sukar untuk mencari kakitangan sepenuh masa yang mampu membantu mengajar pelajar kurang upaya, terutamanya mereka yang kurang upaya pembelajaran.”

Pua juga berharap lebih banyak perniagaan korporat dapat menyokong usaha mereka dan menyediakan peluang pekerjaan kepada pelajar mereka.

Dia juga berkongsi rancangan yayasan untuk terus menganjurkan acara awam, salah satunya ialah Karnival Misi 1 Hati 1 mereka yang akan berlangsung di Paradigm Mall dari 12 hingga 13 Ogos.

Untuk maklumat lanjut tentang Yayasan Beautiful Gate dan cara menyokong usahanya, lawati https://beautifulgate.org.my/

Tags

Related Post

Leave a Comment