Wyndham Clark memenangi kejuaraan pertama di Terbuka AS dengan mendiang ibu ‘mengawasi saya’

Donna

LOS ANGELES, 19 Jun — Kemenangan besar pertama Wyndham Clark di Terbuka AS nampaknya “surreal”, tetapi di tengah-tengah emosi yang berpusing-pusing, ingatan sebenar mendiang ibunya, Lise, sungguh nyata.

“Saya tahu ibu saya bangga dengan saya,” kata Clark selepas mengabaikan dua bogey lewat untuk mencatatkan par 70 dan menewaskan juara utama empat kali Rory McIlroy dengan satu pukulan.

Kejayaan orang Amerika yang menduduki tempat ke-32 di Los Angeles Country Club itu lebih bergema sejak ibunya pernah tinggal di LA, dan ibu bapanya sebenarnya telah berkahwin di Riviera Country Club di hadapan.

Kemenangan Clark datang hanya beberapa minggu selepas dia menerobos kejuaraan Jelajah PGA AS yang pertama di Quail Hollow, akhirnya merealisasikan impian yang ibunya telah dipupuk sebelum kematiannya akibat kanser.

“Dia sangat positif dan begitu motivator,” katanya mengenai ibunya, yang meninggal dunia akibat kanser pada 2013. “Dia memanggil saya pemenang semasa saya kecil, jadi dia hanya akan berkata, ‘Saya sayang awak, Winner.’”

Clark menjadi pro pada 2017 dan menjadi ahli Jelajah PGA dua tahun kemudian.

Beliau berkata kemenangannya hari ini, apabila ramai yang mungkin menjangkakan McIlroy atau salah seorang pemenang utama lain mengintai pendahuluannya untuk menerkam, hanya mengukuhkan kepercayaan yang sudah ada pada kebolehannya.

“Saya rasa seperti berada di pentas ini, malah dua, tiga tahun lalu apabila orang tidak tahu siapa saya, saya rasa saya masih boleh bermain dan bersaing dengan pemain terbaik di dunia,” kata Clark.

“Saya rasa saya telah menunjukkannya tahun ini. Saya telah datang dari dekat, dan jelas semua orang melihat orang yang mengangkat trofi, tetapi saya telah mengikuti arah aliran yang betul untuk sekian lama sekarang.

“Saya rasa saya antara pemain terbaik di dunia.”

Clark berkata peningkatannya telah dipercepatkan ketika dia mengusahakan aspek mental permainannya — diuji tidak pernah berlaku sebelum ini ketika dia mendahului pada hari terakhir kejohanan utama.

“Di sinilah permainan ini sangat mental kerana fikiran anda mula berlumba,” kata Clark.

“Anda berpaling dan ia seperti, kawan, saya sepatutnya berusia 12 atau 13 dan saya sepatutnya mendahului dua, tiga pukulan. Kemudian saya hampir helang, birdie 14, saya mendapat pendahuluan tiga pukulan. Apa yang saya perlu lakukan ialah masuk dan kemudian anda membuat beberapa bogey.

“Anda perlu memastikan fikiran anda begitu hadir. Sebaik sahaja anda berada di hadapan atau di belakang, anda berasa seperti anda melakukan kesilapan, terutamanya pada tahap ini.” — AFP

Related Post

Leave a Comment