Wimbledon terganggu oleh protes iklim

Donna

LONDON, 5 Julai — Aktivis iklim mengganggu perlawanan di salah satu gelanggang pertunjukan Wimbledon pada hari Rabu, menaburkan konfeti oren dan kepingan jigsaw dalam bantahan terbaru yang menyasarkan acara sukan utama.

Dua penunjuk perasaan Just Stop Oil berlari ke Gelanggang 18 semasa perlawanan pusingan pertama antara pilihan ke-21 Grigor Dimitrov dan pemain kelayakan Jepun, Sho Shimabukuro.

Seorang lelaki duduk berhampiran jaring dan menanggalkan jaketnya manakala seorang wanita diiringi oleh pegawai.

Seorang peminat menjerit “Keluar dari gelanggang” sambil penonton mengejek dan mengejek.

Permainan dihentikan di Gelanggang 18 buat kali kedua selepas penunjuk perasaan lain membaling konfeti ke atas rumput semasa perlawanan pusingan pertama nombor satu Britain, Katie Boulter menentang pemain Australia Daria Saville.

Just Stop Oil mahu kerajaan UK menamatkan semua penerokaan minyak dan gas baharu dan berjanji tidak akan melepaskan bantahannya sehingga ia berbuat demikian.

Kumpulan itu mengeluarkan kenyataan selepas demonstrasi pertama mengesahkan ia berada di sebalik tindakan itu.

“Penyokong melemparkan kilauan konfeti oren mesra alam dan kepingan jigsaw ke atas gelanggang, sebelum dikeluarkan,” katanya.

“Permainan ditangguhkan seketika sementara marshal mengambil bahagian.”

Simon Milner-Edwards, 66, yang mengambil bahagian dalam tindakan itu, berkata dalam kenyataan itu: “Saya di sini untuk cucu saya dan semua orang lain.

“Saya tidak bersedia untuk membiarkan ahli politik kita memusnahkan segala-galanya dan meninggalkan generasi akan datang untuk mengambil bahagian.”

Jurucakap Kelab All England berkata: “Berikutan insiden di Mahkamah 18, dua individu telah ditangkap kerana disyaki melakukan pencerobohan yang teruk dan kerosakan jenayah dan individu ini kini telah dikeluarkan dari alasan.

“Permainan di gelanggang dihentikan sementara dan, berikutan penggantungan dalam permainan kerana kelewatan hujan, permainan akan disambung semula.”

Polis Metropolitan berkata di Twitter bahawa seorang lelaki dan seorang wanita berada dalam tahanan.

Ketua Wimbledon telah mengetatkan kawalan keselamatan berikutan demonstrasi di tempat lain di UK.

Tiga penunjuk perasaan dari Just Stop Oil berlari ke tanah semasa Ujian kriket Ashes kedua di Lord’s minggu lalu, menaburkan serbuk oren tanda dagangan kumpulan itu.

Terdapat demonstrasi yang sama semasa Kejohanan Snuker Dunia dan akhir ragbi Liga Perdana Inggeris baru-baru ini, manakala kumpulan itu juga menyasarkan perlawanan Liga Perdana.

Bekas pemain nombor empat dunia, Tim Henman, yang menganggotai lembaga pengarah Kelab All England, berkata adalah sukar untuk menjamin protes tidak akan berlaku.

“Anda bersedia sebaik mungkin,” katanya kepada BBC. “Jelas sekali, cabaran apabila anda mempunyai 35,000 lebih orang datang ke padang anda dan anda mempunyai 18 padang permainan, ia bukan mudah.

“Jadi adalah penting untuk semua orang memahami fakta dan dari mana mereka ini datang tetapi ia mengecewakan.

“Kami mempunyai cukup gangguan dengan cuaca. Untuk mendapat gangguan seperti itu juga mengecewakan.” — AFP

Related Post

Leave a Comment