Wimbledon ‘impian’ Alcaraz boleh menandakan perubahan pengawal

Donna

LONDON, 17 Julai — Carlos Alcaraz percaya kemenangan “impian”nya di Wimbledon menentang Novak Djokovic boleh menandakan pertukaran pengawal dalam tenis lelaki.

Alcaraz menamatkan rebutan empat kejuaraan Wimbledon berturut-turut Djokovic dengan kemenangan epik 1-6, 7-6 (8/6), 6-1, 3-6, 6-4 dalam perlawanan akhir selama-lamanya semalam.

Pemain berusia 20 tahun itu melemahkan Djokovic selama empat jam dan 42 minit drama tanpa henti di Gelanggang Tengah, merangkul mahkota Wimbledon pertamanya dan gelaran utama kedua dalam kariernya.

Selepas dua dekad Djokovic, Roger Federer dan Rafael Nadal mendominasi sukan itu, Alcaraz berkata kemenangannya boleh menjadi permulaan kepada era baharu.

“Ia mimpi. Saya 20. Saya tidak mengalami banyak saat seperti ini. Mencipta sejarah seperti yang saya lakukan hari ini, ia adalah detik paling menggembirakan dalam hidup saya,” kata Alcaraz.

“Menempaskan Novak pada tahap terbaiknya di pentas ini, mencipta sejarah, menjadi lelaki yang menewaskannya selepas 10 tahun tidak tewas di gelanggang ini adalah menakjubkan bagi saya.

“Sangat bagus untuk generasi baharu melihat saya menewaskannya dan membuatkan mereka fikir mereka mampu melakukannya juga. Ia bagus untuk saya, dan juga pemain muda.”

Apabila Djokovic memenangi kejuaraan utama pertamanya di Terbuka Australia pada 2008, Alcaraz masih ketinggalan tiga bulan untuk ulang tahun kelimanya.

Tetapi dengan Federer bersara dan Nadal hampir ke penghujung karier gemilangnya, Alcaraz telah muncul sebagai pencabar terbesar Djokovic.

Alcaraz, yang memenangi gelaran Grand Slam sulungnya di Terbuka AS tahun lalu, telah menggantikan pemain Serbia itu di kedudukan teratas dunia dan kemenangan Wimbledonnya mungkin mempercepatkan kemunculan generasi baharu untuk menggantikan “Tiga Besar”.

“Menempaskan Novak, memenangi Wimbledon adalah sesuatu yang saya impikan sejak saya mula bermain tenis,” kata Alcaraz.

Djokovic menyasarkan kejuaraan Wimbledon kelapan yang menyamai rekod dan juga boleh menyamai rekod sepanjang zaman Margaret Court iaitu 24 mahkota perseorangan Grand Slam.

Sebaliknya, pemain berusia 36 tahun itu meninggalkan Wimbledon sambil menjilat lukanya selepas ditewaskan oleh Alcaraz yang tidak henti-henti.

Dalam amaran buruk kepada Djokovic, Alcaraz berkata kemenangan Kelab All Englandnya boleh memberikan asas untuk lebih banyak kejayaan apabila mereka bertemu semula.

Carlos Alcaraz dari Sepanyol tersenyum sambil memegang trofi pemenang selepas menewaskan pemain Serbia Novak Djokovic semasa perlawanan tenis akhir perseorangan lelaki mereka pada hari terakhir Kejohanan Wimbledon 2023 di Kelab Tenis All England di Wimbledon 16 Julai 2023. — Gambar AFP

Pemain Sepanyol Carlos Alcaraz tersenyum sambil memegang trofi pemenang selepas menewaskan pemain Serbia Novak Djokovic semasa perlawanan tenis akhir perseorangan lelaki pada hari terakhir Kejohanan Wimbledon 2023 di Kelab Tenis All England di Wimbledon 16 Julai 2023. — Gambar AFP

‘Saya banyak membesar’

“Mungkin sebelum hari ini saya tidak fikir saya sudah bersedia untuk menewaskan Djokovic dalam lima set dalam perlawanan epik seperti ini, untuk kekal baik dari segi fizikal dan mental menentang legenda seperti Djokovic,” Alcaraz.

“Saya akan ingat detik ini dalam Grand Slam lain dan fikir saya sudah bersedia untuk bermain lima set menentangnya. Ia mungkin mengubah fikiran saya sedikit.”

Pertembungan Alcaraz sebelum ini dengan Djokovic telah berakhir dengan kekalahan pada separuh akhir Terbuka Perancis pada Jun, apabila pemain Sepanyol itu rebah selepas mengalami kekejangan berkaitan tekanan.

Belajar daripada kehilangan yang menyakitkan itu, dia menahan sarafnya dengan hebat kali ini.

“Saya adalah pemain yang berbeza sejak Terbuka Perancis. Saya banyak membesar. Saya mengambil pengajaran daripada perlawanan itu. Saya bersedia sedikit berbeza dari segi mental,” katanya.

“Saya mengendalikan saraf lebih baik daripada saya di Terbuka Perancis. Saya bertarung sehingga bola terakhir. Ia adalah perlawanan yang panjang. Bahagian mental membolehkan saya tinggal di sana selama lima set.

“Jika saya tewas pada set kedua mungkin saya tidak akan dapat trofi, saya mungkin akan tewas dalam set lurus. Itu memberi saya banyak motivasi.”

Kekecewaan Djokovic terhadap tentangan keras Alcaraz memuncak apabila dia merempuh raketnya ke gawang selepas dipatahkan pada set terakhir.

Tetapi pemain Serbia itu tidak merungut tentang kekalahan itu malah melabelkan Alcaraz sebagai gabungan dirinya, Federer dan Nadal.

Ditanya mengenai penghormatan yang menyerlah itu, Alcaraz yang sangat yakin berkata: “Memang gila Novak berkata begitu. Tetapi saya menganggap diri saya seorang pemain yang benar-benar lengkap.

“Saya mempunyai pukulan, kekuatan fizikal, kekuatan mental.

“Mungkin dia betul. Tetapi saya tidak mahu memikirkannya. Saya adalah Carlos Alcaraz penuh, katakanlah.” — AFP

Related Post

Leave a Comment