Wimbledon hari ke-8: Tiga perlawanan untuk ditonton

Donna

LONDON, 10 Julai — Carlos Alcaraz mungkin berdepan ujian realiti apabila dia menentang bekas finalis Wimbledon Matteo Berrettini untuk mendapatkan tempat ke suku akhir ketika Petra Kvitova merancang laluannya untuk merangkul kejuaraan ketiga di Kelab All England.

Mirra Andreeva remaja Rusia telah menarik perhatian dengan cabarannya ke pusingan keempat, di mana dia akan menentang Madison Keys.

AFP Sport memilih tiga perlawanan 16 terakhir yang menonjol pada hari kelapan kejohanan 2023 di London (x menandakan pemain pilihan):

Carlos Alcaraz (ESP x1) lwn Matteo Berrettini (ITA)

Jika Carlos Alcaraz akan mara ke final Wimbledon, dia perlu melakukannya dengan cara yang sukar.

Pilihan utama Sepanyol itu menentang pemain bukan pilihan berbahaya Matteo Berrettini ketika dia berusaha untuk mara ke peringkat lapan terakhir di Kelab All England buat kali pertama dalam karier singkatnya.

Pemain lain yang mengintai di sebelahnya dalam undian ialah pilihan ketiga Daniil Medvedev, pilihan kelima Stefanos Tsitsipas dan pilihan keenam Holger Rune.

Tetapi pertama-tama dia mesti melepasi pemain Itali yang menduduki ranking ke-38 itu, yang merupakan finalis yang dikalahkan pada 2021.

Berrettini terpaksa terlepas Wimbledon tahun lalu selepas diuji positif untuk Covid dan kemudiannya bergelut dengan kecederaan perut.

Dia terdesak untuk menebus masa yang hilang dan berkata dia menikmati peluang untuk menentang Alcaraz, yang memenangi kejohanan Ratu di atas rumput bulan lepas.

“Dalam satu cara ia adalah apa yang anda mahu, bukan? Anda mahu bermain menentang pemain terbaik di dunia. Bermain menentang Carlos, ia sentiasa seperti keseronokan, pertarungan, pertarungan hebat.”

Ons Jabeur (TUN x6) lwn Petra Kvitova (CZE x9)

Petra Kvitova menunjukkan tanda-tanda prestasi terbaiknya di atas rumput, sembilan tahun selepas dia memenangi mahkota Wimbledon kedua.

Bekas pemain nombor dua dunia Czech itu tidak kehilangan satu set pun dalam dua perlawanan terakhirnya, walaupun dia berdepan tugas sukar seterusnya menentang finalis tahun lalu yang dikalahkan, Ons Jabeur.

Kvitova, 33, pilihan kesembilan, tidak menganggap dirinya antara pilihan.

“Saya tidak melihat diri saya seperti ini,” katanya. “Saya rasa semua nama besar masih mengharungi dan bermain jauh dalam kejohanan.

“Saya tidak begitu mementingkan kegemaran lagi. Saya gembira berada di minggu kedua…. ini sudah menjadi pencapaian besar buat saya.”

Bintang Tunisia, Jabeur bersedia untuk membalas dendam kekalahannya terhadap Kvitova pada pusingan pertama pada 2019.

“Saya pasti mahu membalas dendam,” kata pilihan keenam. “Saya tahu perlawanan seterusnya saya perlu fokus, saya perlu tenang, saya perlu lebih percaya pada diri sendiri bahawa saya boleh menewaskan seseorang seperti Petra.”

Madison Keys (AS x25) lwn Mirra Andreeva

Mirra Andreeva yang berusia enam belas tahun, yang menentang pilihan ke-25 AS, Madison Keys, sedang menikmati beberapa minggu yang mengubah hidup.

Mula-mula dia mara ke pusingan ketiga di Terbuka Perancis selepas memasuki kejohanan itu sebagai kelayakan.

Kini dia telah menjadi lebih baik di Wimbledon, dan akan menentang Keys untuk mendapatkan tempat ke suku akhir.

Orang Rusia itu berkata dia telah “berbual panjang dengan diri saya sendiri” selepas Roland Garros.

“Saya baru cakap. Saya tidak tahu, hanya dalam kepala saya saya menyedari beberapa perkara,” katanya.

“Saya mengambil beberapa keputusan yang saya fikir kini penting untuk saya. Saya rasa saya telah melakukan kerja yang baik kerana sekarang semuanya berfungsi setakat ini.”

Tetapi Keys akan menjadi cadangan yang sukar – dia tidak kehilangan satu set pun setakat tahun ini. — AFP

Related Post

Leave a Comment