Wimbledon hari ke-7: Tiga perlawanan untuk ditonton

Donna

LONDON, 9 Julai — Novak Djokovic bermain perlawanan pusingan keempatnya yang ke-15 di Wimbledon hari ini sambil meneruskan usahanya untuk meraih gelaran kelapan yang menyamai rekod, manakala Jannik Sinner mengintai tempat suku akhir kedua berturut-turut.

Dalam perlawanan perseorangan wanita berunsur politik, Elina Svitolina dari Ukraine menentang Victoria Azarenka dari Belarus.

AFP Sport memilih tiga perlawanan 16 terakhir yang menonjol pada hari ketujuh kejohanan 2023 di London (x menandakan pemain pilihan):

Hubert Hurkacz (POL x17) lwn Novak Djokovic (SRB x2)

Hurkacz adalah pemain terakhir yang menentang Roger Federer di Wimbledon, kemenangan suku akhir straight set pada 2021 terbukti sebagai perlawanan perseorangan terakhir pemain hebat Switzerland itu sebelum bersara.

Djokovic mempunyai rekod kemenangan 5-0 menentang petenis Poland berusia 26 tahun itu, dengan salah satu daripada kemenangan itu datang di Wimbledon pada pusingan ketiga pada 2019.

“Dia membuat liputan di mahkamah dengan baik. Dia mempunyai lengan yang sangat panjang. Apabila dia datang ke jaring, dia mempunyai perasaan yang sangat baik di jaring,” kata Djokovic.

Hurkacz memenangi gelaran padang rumput di Halle tahun lepas.

Djokovic sedang mencari untuk menyamai markah Federer dengan lapan gelaran Wimbledon dan rekod Grand Slam sepanjang masa Margaret Court sebanyak 24 gelaran.

Dia tidak bermasalah setakat ini, membuat pusingan keempat tanpa kehilangan satu set.

Victoria Azarenka (x19) lwn Elina Svitolina (UKR)

Biasanya ini akan dianggap sebagai pertarungan ibu tenis tetapi pertembungan peringkat 16 terakhir akan diwarnai dengan kepentingan politik kerana pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, disokong oleh sekutunya Belarus.

Pada Terbuka Perancis, Svitolina dan semua pemain Ukraine enggan berjabat tangan dengan lawan dari Rusia dan Belarus.

“Saya tidak akan menjual negara saya kerana suka,” kata Svitolina selepas enggan berjabat tangan dengan pemain nombor dua dunia Aryna Sabalenka dari Belarus di Paris.

Svitolina malah diejek oleh orang ramai Perancis kerana sikapnya yang membangkang.

Pada Terbuka AS tahun lalu, Marta Kostyuk dari Ukraine hanya menawarkan satu ketukan raket selepas perlawanannya menentang Azarenka.

Kedua-dua Svitolina dan Azarenka adalah bekas separuh akhir pada kejohanan itu. Azarenka, bagaimanapun, menikmati rekod 5-0 head-to-head ke atas pemain Ukraine itu.

Jannik Sinner (ITA x8) lwn Daniel Galan (COL)

Sinner menewaskan Carlos Alcaraz pada pusingan keempat di Wimbledon pada 2022 sebelum mensia-siakan dua set untuk mendahului pada suku akhir menentang Djokovic.

Pemain Itali itu berharap untuk disokong oleh kelab peminatnya ‘Carota Boys’, sekumpulan lelaki berpakaian seperti lobak merah sebagai penghormatan kepada pilihan snek pemain sekali-sekala semasa pertukaran di gelanggang.

Galan, pemain nombor 85 dunia, berada di pusingan ketiga untuk tahun kedua berturut-turut.

Walaupun rekod jelajahnya sederhana, pemain berusia 27 tahun itu tidak boleh dipandang rendah.

Pada Terbuka AS tahun lalu, dia mara melalui kelayakan dan kemudian mengalahkan Stefanos Tsitsipas pada pusingan pertama, meraih kemenangan pada mata perlawanan kesembilan. — AFP

Related Post

Leave a Comment