Wimbledon berkata tiada rancangan untuk mengeluarkan kenyataan selepas Azarenka mencemuh

Donna

LONDON, 10 Julai — Ketua Wimbledon hari ini berkata mereka tidak bercadang untuk mengeluarkan kenyataan selepas pemain Belarusia, Victoria Azarenka dicemuh dari gelanggang berikutan kekalahannya kepada pemain Ukraine, Elina Svitolina.

Svitolina memenangi perlawanan tiga set yang mencengkam di Gelanggang Satu lewat Ahad untuk menetapkan pertembungan suku akhir dengan pemain nombor satu dunia, Iga Swiatek.

Seperti yang menjadi kebiasaan, Svitolina tidak berjabat tangan dengan Azarenka sebagai protes terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Belarus adalah sekutu tentera utama Moscow.

Azarenka, yang mengangkat tangannya ke arah Svitolina, seolah-olah sebagai tanda hormat, meninggalkan gelanggang dengan bunyi ejekan dari beberapa bahagian orang ramai.

Juara dua kali Terbuka Australia itu berkata layanannya “tidak adil”.

“Saya fikir ia adalah perlawanan tenis yang hebat,” tambahnya. “Jika orang ramai hanya akan memberi tumpuan kepada jabat tangan atau orang ramai, orang ramai yang mabuk, akhirnya mencemuh, itu memalukan.”

Svitolina dan rakan-rakan pemain Ukraine semua enggan berjabat tangan dengan saingan Rusia dan Belarus pada Terbuka Perancis baru-baru ini.

Dia menyeru badan induk sukan itu untuk menjelaskan kedudukan pemain Ukraine.

“Saya tidak tahu sama ada ia mungkin tidak jelas untuk orang ramai, sesetengah orang tidak benar-benar mengetahui apa yang berlaku,” katanya. “Jadi saya fikir ini adalah (perkara) yang betul untuk dilakukan.”

Tetapi ketua eksekutif Kelab All England, Sally Bolton berkata hari ini bahawa Wimbledon tidak bercadang untuk mengeluarkan kenyataan sedemikian.

“Dalam sejarah tenis, keputusan mengenai reaksi pemain pada penghujung perlawanan adalah keputusan peribadi bagi mereka dan saya fikir kami tidak mahu mula mewajibkan apa yang berlaku,” katanya.

“Saya fikir kami mempunyai penonton yang sangat berpengetahuan di Wimbledon dan saya fikir sebahagian besar mereka akan memahami apa yang berlaku.”

Dia mengakui adalah mustahil untuk mengawal orang ramai, menggesa aksi sukan menjadi pentas utama.

“Setelah menyaksikan salah satu perlawanan paling luar biasa di Gelanggang Nombor Satu, kepada penonton yang sangat meriah, kami sepatutnya memberi tumpuan kepada tenis dan perlawanan yang kami lihat, bukan semua perkara lain yang berlangsung,” katanya.

Mungkin terdapat lima pemain di suku akhir yang mewakili Rusia atau Belarus, setahun selepas atlet dari kedua-dua negara itu diharamkan oleh Kelab All England.

Bolton ditanya bagaimana perasaan penganjur kejohanan untuk menyerahkan trofi kepada pemain dari salah satu daripada dua negara.

“Apabila kami membuat keputusan awal tahun ini untuk menerima masuk warga Rusia dan Belarusia, kami memikirkan dengan teliti semua perkara itu dan setelah membuat keputusan untuk menerima mereka, kami selesa tentang bagaimana perkara itu berlaku,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment