Wanita trans memenangi Miss Netherlands buat kali pertama

Donna

THE HAGUE, 11 Julai — Seorang wanita transgender telah memenangi pertandingan ratu cantik Miss Netherlands buat kali pertama dalam sejarah kejohanan itu, dengan mengatakan dia mahu menjadi “suara dan teladan” kepada orang lain.

Rikkie Kolle, 22, dari bandar selatan Breda, dinobatkan pada satu majlis pada hari Sabtu dan kini akan mengambil bahagian dalam pertandingan Miss Universe di El Salvador, kata penganjur.

“SAYA MELAKUKANNYA,” Kolle menyiarkan di Instagram selepas menang. “Ya, saya trans dan saya ingin berkongsi kisah saya, tetapi saya juga Rikkie, dan itulah yang penting bagi saya.”

Dia hanya akan menjadi peserta trans Miss Universe kedua, selepas Angela Ponce sebagai Miss Spain pada 2018.

Penganjur Miss Netherlands berkata ia adalah “kali pertama dalam sejarah Belanda bahawa seorang wanita trans telah memenangi pertandingan ini”.

Kolle telah “terpancar sepanjang rancangan” dan mempunyai “cerita yang kuat dengan misi yang jelas,” kata mereka di laman web mereka.

Kolle sendiri berkata dia mahu menggunakan kemenangannya untuk membawa “perubahan dalam masyarakat”.

“Sebagai Miss Netherlands 2023 saya mahu menjadi suara dan teladan untuk semua wanita muda dan orang aneh,” katanya dalam satu kenyataan di laman web peraduan itu.

“Saya tahu lebih baik daripada sesiapa sahaja bagaimana rasanya bersendirian dan tidak dikelilingi oleh fikiran positif sahaja.

“Semasa saya Rik kecil dan keluar sebagai transgender, ia tidak mudah untuk semua orang. Saya juga pernah melaluinya. Hari ini saya lebih kuat daripada sebelumnya.”

Satu-satunya pemenang pertandingan Miss Universe Belanda sebelum ini ialah Angela Visser, pada 1989. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment