Wanita Maghribi menggegarkan dunia muzik Gnaoua

Donna

ESSAOUIRA (Maghribi), 9 Julai — Wanita muda Maghribi membawa tenaga baharu dan inklusif kepada seni Gnaoua yang berusia berabad-abad, himpunan muzik rohani yang dikhaskan secara tradisi untuk lelaki.

Juga dikenali sebagai “tagnaouite”, ia mendapat pengiktirafan di seluruh dunia selepas ia disenaraikan oleh Unesco sebagai warisan budaya tidak ketara pada 2019.

“Mengapa wanita tidak sepatutnya menjadi sebahagian daripada dinamik ini?” tanya Asma Hamzaoui di Festival Muzik Dunia Gnaoua di Essaouira, sebuah bandar pantai selatan yang penuh dengan tradisi muzik.

Orang asli Casablanca berusia 26 tahun itu adalah salah seorang wanita pertama yang membuat persembahan Gnaoua, yang menggabungkan irama Afrika dengan nyanyian rohani dan puisi.

Bapanya, seorang sarjana Gnaoua, memulakannya ke dalam bentuk seni pada usia muda.

“Saya telah menemaninya ke perhimpunan malamnya sejak saya berumur tujuh tahun,” cerita wanita muda itu, yang pada 2012 membentuk kumpulan “Bnat Timbouktou”, atau The Girls of Timbuktu.

“Saya secara beransur-ansur belajar bermain guembri, kecapi tiga tali yang diperbuat daripada kulit unta. Ayah saya memastikan saya belajar sebanyak mungkin sebelum saya terbang secara solo.”

Ensembel yang semuanya wanita memukau penonton festival — dengan Hamzaoui pada vokal dan guembri, dan empat pemuzik pada kastanet keluli qraqeb.

Mereka bermain bersama Amazones d’Afrique, satu lagi kumpulan wanita, dari Mali.

‘Memberi semangat’

“Adalah luar biasa untuk mempunyai wanita bermain muzik Gnaoua, yang tidak sepatutnya dikhaskan untuk lelaki,” kata Hamza Tahir, ahli penonton. “Mereka membawa udara segar ke dalam muzik ini.”

Diilhamkan oleh kejayaan Bnat Timbouktou, bintang yang semakin meningkat, Hind Ennaira mengembangkan minatnya untuk tagnaouite di kampung halamannya di Essaouira.

Kubu pertahanannya di pantai Atlantik adalah tempat pembiakan tradisi muzik mistik, di mana lagu-lagu pujian agama menyeru nenek moyang dan roh.

Pada asalnya diamalkan oleh orang yang diperhambakan dan sejak sekurang-kurangnya pada abad ke-16, Gnaoua telah beralih daripada diamalkan sebahagian besarnya dalam perhimpunan peribadi, di mana ritual terapeutik mengiringi muzik, kepada acara awam seperti konsert dan festival.

“Kota Essaouira adalah buaian tagnaouite,” kata Ennaira, yang diajar bermain guembri oleh rakan-rakan. “Ia adalah warisan yang indah yang menyuburkan semangat. Adalah penting untuk golongan muda menghargainya.”

Ennaira meletakkan sentuhan tersendiri mengenai tradisi dengan membawa pemain gitar dan pemain dram untuk mengiringi ensembel tradisional itu.

“Pada mulanya, terdapat beberapa perbezaan kerana mereka tidak biasa bekerja dengan seorang wanita,” katanya. “Tetapi selepas beberapa latihan yang mencabar, mereka menyesuaikan diri dengan saya dan kami menjadi pelengkap.”

Gaya ‘Jimi Hendrix’

Yousra Mansour — wanita hadapan kumpulan Bab L’bluz (“The Blues Gate”), yang menggabungkan Gnaoua, rock dan blues — turut menghadapi cabaran memasuki dunia muzik.

“Terdapat dua kekangan untuk saya: pertama, hakikat bahawa bidang ini biasanya dikhaskan untuk lelaki, tetapi juga bagaimana kami mentafsir muzik tradisional,” kata pemuzik itu kepada AFP.

“Ia tidak begitu diterima malah tidak diterima oleh sesetengah individu yang lebih tegas.

“Kami menggantikan bass dengan guembri dan gitar dengan awisha (guembri kecil) dan mencipta sejenis ‘power trio’ dalam gaya Jimi Hendrix dengan instrumen tradisional yang direka semula,” jelas Mansour.

Vokalis berusia 32 tahun itu bersemangat mempertahankan kebebasan wanita, mengatakan bahawa “sebagai seorang wanita, saya tidak mempunyai kehidupan yang mudah”.

“Terdapat kekurangan wanita dalam bidang ini. Apabila saya melihat Asma Hamzaoui atau Hind Ennaira, mereka sangat hebat,” katanya.

“Bukan mudah untuk berkembang dalam alam semesta yang kebanyakannya lelaki, tetapi kami melihat perubahan muncul.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment