Wanita Ecuador, yang bangun semasa pengebumiannya sendiri, akhirnya meninggal dunia dalam rawatan rapi akibat strok

Donna

KUALA LUMPUR, 19 Jun — Seorang wanita Ecuador berusia 76 tahun, yang terjaga semasa terjaga minggu lepas, meninggal dunia selepas tujuh hari dalam rawatan rapi.

Bella Montoya meninggal dunia akibat strok iskemia, Penjaga dilaporkan memetik kenyataan daripada kementerian kesihatan Ecuador.

Anak lelakinya Gilberto Barbera Montoya berkata dia masih belum menerima sebarang laporan daripada pihak berkuasa mengenai penjelasan perubatan mengenai kejadian yang menyaksikan ibunya bangun dan mengetuk ketika berada di dalam kerandanya.

Dia juga memberi amaran bahawa perkara “tidak akan kekal seperti ini”, sambil menyatakan bahawa seorang ibu saudara telah mengadu secara rasmi tentang kejadian itu, berusaha untuk mengenal pasti doktor yang mengisytiharkan ibunya mati pada mulanya.

Pihak berkuasa, bagaimanapun, telah menubuhkan jawatankuasa untuk mengkaji bagaimana hospital mengeluarkan sijil kematian.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Bella, seorang pesara jururawat, bangun pada 9 Jun selepas menghabiskan lima jam di dalam kerandanya di sebuah rumah pengebumian di Babahoyo, kira-kira 208 kilometer barat daya Quito.

Jenazahnya kini kembali ke rumah pengebumian yang sama di mana dia bangun dan akan dikebumikan di tanah perkuburan awam.

Tags

Related Post

Leave a Comment