Wanita berkata ‘tidak’ kepada penurunan berat badan sebelum perkahwinan (VIDEO)

Donna

NEW YORK, 11 Julai — Turunkan beberapa kilo, kencangkan badan anda dan dapatkan perut yang kempis agar sesuai dengan pakaian perkahwinan anda pada hari besar. Semua itu setanding kursus untuk sesetengah wanita. Tetapi yang lain menjauhi diet pra-perkahwinan tradisional. Di TikTok, wanita ini menggalakkan bakal pengantin untuk menerima diri mereka seadanya.

Lupakan meletihkan diri anda dengan senaman yang sengit, mengikuti diet kejam dan mengharungi ujian berat mingguan sebelum perkahwinan anda. Pergerakan yang diilhamkan oleh positiviti badan kini menggalakkan bakal pengantin untuk menerima tubuh mereka seadanya. Berbeza dengan hashtag #sheddingforthewedding, yang menggalakkan pengantin perempuan kelaparan hampir dengan mengikuti diet drastik, wanita bertubuh bengkok memberontak dan berkata ‘tidak’ kepada penurunan berat badan sebelum perkahwinan. Di TikTok, wanita suka Brynta Ponn, filemkan diri mereka makan makanan ringan pada malam hari besar. Dalam videonya, dia meyakinkan pengikutnya: “Jika anda tertanya-tanya sama ada anda perlu kelaparan diri anda sebelum perkahwinan anda, jawapannya adalah tidak.” Matlamatnya adalah untuk menunjukkan kepada wanita bahawa penurunan berat badan tidak semestinya menjadi sebahagian daripada persiapan perkahwinan yang wajib, dan anda masih boleh menikmati diri anda menjelang hari besar. Kini, semakin banyak kandungan menunjukkan imej wanita dengan susuk tubuh yang lebih lengkap mempamerkan gaun pengantin mereka dengan bangga. Hashtag plussizebride kini mempunyai 53 juta tontonan.

Enggan tunduk kepada tekanan sosial

Gelombang penerimaan diri ini telah menjadi viral terima kasih kepada Sydney Holmes, seorang wanita muda Amerika yang berkahwin lebih setahun yang lalu. Seperti ramai wanita lain, dia merasakan tekanan untuk berdiet sebelum perkahwinannya apabila menonton video di TikTok. Tetapi dia memutuskan untuk mengatakan ‘tidak’ kepada tekanan ini dan kekal seperti dia. Menggelar dirinya sebagai “pengantin gemuk kegemaran” media sosial, dia terus memberi inspirasi kepada bakal pengantin lain untuk mengikutinya. Dalam salah seorang daripadanya Video TikTok, dia bergurau: “Sukar untuk mempercayai saya melakukan perjalanan penurunan berat badan sebelum perkahwinan saya… Kerana saya tidak melakukannya.” Dalam komen itu, rakan TikTokers memuji Holmes, dengan seorang pengguna menyiarkan: “Itu adalah pemikiran saya dua tahun lalu, kini tiga bulan sebelum perkahwinan dan saya tidak kehilangan satu oz. Nasib baik kewangan saya menyayangi saya!” Mempamerkan pakaian putihnya, wanita muda itu membuktikan bahawa ia adalah mungkin untuk berasa cantik sebagai pengantin perempuan yang melengkung. “Dia jatuh cinta dengan saya dalam badan ini. Dia fikir saya kelihatan sangat cantik pada hari perkahwinan kami. Dan saya lakukan — saya kelihatan panas,” kata pencipta kandungan itu New York Post.

Selain menerima tubuh dan bentuk badan mereka, wanita ini juga berusaha untuk menghilangkan sumber tekanan dan kebimbangan tambahan menjelang perkahwinan mereka. “Setiap pengantin perempuan harus melakukan apa sahaja yang membuatkan mereka berasa selesa, tetapi bagi saya, itu tidak [focusing] mengenai penurunan berat badan;” pengaruh gaya hidup, Renata D’Agrella Kenenmemberitahu New York Post. “Terdapat banyak tekanan untuk ‘berpenampilan terbaik’ pada hari perkahwinan anda, tetapi saya menolak tanggapan bahawa ‘terbaik’ anda bermakna berada pada tahap paling kurus,” tambahnya. “Tanpa tekanan itu, saya dapat memberi tumpuan kepada bahagian penting sebenar hari perkahwinan seperti detik-detik istimewa bersama suami, keluarga dan rakan-rakan saya.”

Pencarian untuk kesempurnaan

Walaupun wanita ini berjaya mengabaikan pelbagai norma dan jangkaan mengenai perkahwinan, itu tidak berlaku untuk semua orang. Ramai wanita terus mendokumentasikan usaha menurunkan berat badan sebelum perkahwinan mereka di TikTok. Menurut penyelidikan yang dijalankan pada tahun 2019 oleh Ulasan Treadmill, 62 peratus wanita berkata mereka telah cuba menurunkan berat badan sebelum berkata ‘Saya lakukan’, dengan berdiet dan/atau bersenam. Untuk mempercepatkan proses, ada juga yang memanjakan diri coolsculpting (teknik bukan invasif untuk memahat badan dan menghilangkan selulit). Sesetengah pengantin malah mengenakan diet kepada tetamu mereka. Sememangnya bukan perkara biasa bagi pengantin perempuan untuk meminta bridesmaid mereka untuk menurunkan berat badan. Pada tahun 2017, beberapa media, termasuk The Sun, melaporkan kisah Rachel Lenhoff, seorang bakal pengantin perempuan yang mendaftarkan pengantin perempuannya dalam bootcamp pakar yang dipanggil Bridal Bootcamp untuk membantu mereka menurunkan berat badan. Sementara itu, di YouTube, tertentu video senaman secara khusus menyasarkan bakal pengantin. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment