Wanita AS$108 juta dolar: Potret Klimt mencatat rekod lelongan Eropah

Donna

LONDON, 28 Jun — Potret seorang wanita yang tidak dinamakan oleh artis Austria Gustav Klimt dijual pada harga £85.3 juta (AS$108.4 juta atau RM507 juta) semalam, mencatatkan harga rekod baharu bagi mana-mana karya seni yang dijual di lelongan di Eropah, London- rumah lelong berasaskan Sotheby’s berkata.

Lukisan itu, yang telah diberi harga panduan sebanyak £65 juta (AS$82.9 juta), telah dijual selepas perang bidaan selama 10 minit yang menegangkan ketika pelelong Helena Newman, ketua seni impresionis dan moden Sotheby, menamatkan bidaan terakhir pada separuh. kenaikan -juta pound.

Digambarkan oleh Newman sebagai “perjalanan teknikal, penuh dengan percubaan yang menolak sempadan, serta pujian yang tulus kepada keindahan mutlak,” lukisan itu bertajuk Dame mit Fächer (Wanita dengan Kipas) masih berada di atas kuda-kuda di studio Klimt apabila dia meninggal dunia pada Februari 1918.

“Ia dicipta ketika dia masih berada dalam kecemerlangan seninya dan menyatukan semua kehebatan teknikal dan keghairahan kreatif yang mentakrifkan karya terhebatnya,” katanya.

Kejatuhan tukul pada £74 juta memecahkan ketegangan, mencetuskan hembusan nafas kolektif di dalam bilik dan tepukan gemuruh. Jumlah harga termasuk yuran.

Lukisan itu dijual kepada firma penasihat seni yang berpangkalan di Hong Kong, membida bagi pihak pengumpul yang berpangkalan di sana.

Harga tertinggi sebelum ini untuk lukisan yang dijual di lelongan di Eropah ialah Claude Monet Le Bassin Aux Nympheas pada 2008 pada AS$80.4 juta, manakala rekod untuk mana-mana karya seni yang dijual di lelongan di Eropah dicatatkan oleh gangsa Alberto Giacometti Lelaki Berjalan Iyang berharga AS$104.3 juta pada 2010.

Sotheby’s berkata lukisan itu adalah salah satu daripada sebilangan kecil potret Klimt dalam koleksi peribadi. Ia kini merupakan karya seni Klimt paling mahal yang dijual di lelongan di mana-mana sahaja di dunia.

Ia kali terakhir ditawarkan untuk dijual hampir 30 tahun lalu, apabila ia diperoleh oleh keluarga pemilik sekarang dengan harga AS$11.6 juta, menurut rumah lelong itu. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment