Waktu Solat Dhuha Berkesan, Jangan Terlepas!

Donna

Solat Dhuha merupakan salah satu ibadah sunat muakkad yang sangat dianjurkan sebagai amalan memohon kelancaran rezeki daripada Allah SWT. Solat Dhuha hanya boleh dilakukan pada waktu-waktu tertentu iaitu pada waktu pagi atau waktu Dhuha.

Memetik daripada buku Keberkatan Solat Dhuha oleh M. Khalilurrahman Al Mahfani, Rasulullah SAW sentiasa menunaikan solat Dhuha sekaligus menjadikannya wasiat yang berlaku untuk semua manusia. Ini sebagaimana yang dijelaskan dalam hadis riwayat Abu Hurairah RA:

Amin ْ كُلِّ شَهْرٍ وَرَكْعَتَيْ الضُّحَى وَأَنْ أُوْتِرَ قَبْلَ أَنْ أَنام

Maksudnya: “Kekasihku (Rasulullah) SAW meninggalkan kepadaku tiga perkara, iaitu puasa tiga hari setiap bulan, dua rakaat solat dhuha, dan solat witir sebelum tidur.” (HR Bukhari dan Muslim)

Solat Dhuha boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat, sedangkan paling banyak dilakukan sebanyak lapan rakaat dengan mengucapkan salam setiap dua rakaat.

Jadi, bilakah waktu solat dhuha yang mustajab?

Waktu Solat Dhuha

Dipetik daripada buku Solat Dhuha Pertama, Jom hasil kerja Imron Mustofa, jangka masa untuk menunaikan solat Dhuha boleh bermula dari pagi apabila kedudukan matahari telah naik kira-kira pecahan. Manakala tarikh akhir pelaksanaan solat Dhuha ialah sebelum masuk waktu solat zuhur.

Mengenai jangka waktu solat Dhuha, terdapat beberapa riwayat yang menjelaskannya. Zaid bin Arqam RA meriwayatkan bahawa dia melihat orang mengerjakan solat Dhuha sebelum zuhur.

Lalu baginda bersabda, “Ingatlah, sesungguhnya mereka telah mengetahui bahawa solat Dhuha pada waktu selain itu lebih utama. Kerana, Rasulullah SAW pernah bersabda,

“Doa orang yang kembali kepada Allah ialah apabila anak lembu itu bangkit dari tempat tidurnya kerana panas terik matahari.” (HR Muslim).

Selain itu, disebutkan pula dalam riwayat yang lain, daripada Abu Darda RA dan Abu Dzar RA yang dipetik dari kitab Sahih al-Jami’, mereka berdua meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Allah SWT berfirman, ‘Wahai anak Adam, ruku’lah (berdoa) untuk-Ku empat rakaat dari awal sore, niscaya Aku akan mencukupkan kamu pada akhir soremu.”

Merujuk kepada Syaikh Ibn ‘Utsaimin dalam Syarh Al Arba’in An Nawawiyahsolat dhuha boleh dimulakan apabila matahari menunjukkan cahayanya iaitu sekitar jam 07.00 WIB hingga kira-kira 5-10 minit sebelum masuk waktu zawal (matahari tergelincir ke barat) atau menjelang tengah hari sekitar jam 12.30 WIB.

Niat Solat Dhuha dan Pengertiannya

Berdasarkan buku Panduan Solat Fardu & Sunnah Sepanjang Zaman oleh Ust. Arif Rahman, solat Duha itu pada dasarnya sama dengan solat yang lain cuma niatnya berbeza. Solat dhuha dilaksanakan dengan dua rakaat yang diakhiri dengan satu salam dengan bacaan niat seperti berikut:

أَصَلِّي سُنَّةَ الضُّحَى رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى . اللَّهُ أَكْبَرُ

Latin: Ushalli sunnatadh dhuha rak’ataini lillahi ta’ala. Allah Maha Besar.

Maksudnya: “Aku berniat solat sunat dhuha dua rakaat kerana Allah Ta’ala. Allah Maha Besar.”

Bacaan Doa selepas Solat Dhuha

Selepas menunaikan solat Dhuha, umat Islam boleh meneruskan dengan membaca doa berikut:

Allah SWT. َّتُكَ وَالْقُدْرَةَ قُدْرَتُكَ وَالْعِصْمَةَ عِصْمَتُكَ اَللّٰهُمَّ اِنْ كَانَ رِزْقِى فِىَغِنْ فِىَغِنْ كَانَ فِى اْلاَرْضِ فَأَخْرِجْهُ وَاِنْ كَانَ مُعَسَّرًا فَيَسِّرْه ُ وَاِنْ كَانَ حَرَامًا فَطِهًا فَطِهِ ا فَقَرِّبْهُ بِحَقِّ ضُحَاءِكَ وَبَهَاء ِكَ وَجَمَالِكَ وَقُوَّتِكَ وَقُدْرَتِكَ آتِنِىْ مَآدَ َ

Latin: Allaahumma innadh dhuhaa-a dhuhaa-uka walbahaa-a bahaa-uka wal jamaala jamaaluka wal quwwata quwwatuka wal qudrata qudratuka wal ‘ishmatta ‘ishmatuka. Allaahumma in kaana rizqii fissamaa-i fa anzilhu wa in kaana fil ardhi fa-akhrijhu wa in kaana mu’ssiran fa yassirhu wa in kaana haraaman fathahhirhu wa in kaana ba’iidan faqarribhu bihaqqi dhuhaa-ika wa bahaa-ika wa jamawatika qudratika aatinii maa aataita ‘ibaadakash shalihiin.

Maksudnya: “Ya Allah, waktu dhuha ini adalah waktu dhuha-Mu. Kecantikan ini adalah kecantikan-Mu. Kecantikan ini adalah kecantikan-Mu. Kekuatan ini adalah kekuatan-Mu. Kekuatan ini adalah kekuasaan-Mu. Perlindungan ini adalah perlindungan-Mu. Ya Allah, jika rezekiku. masih di langit, maka turunkanlah. Jika rezekiku di bumi, keluarkanlah. Jika rezekiku susah, mudahkanlah. Jika rezekiku haram, sucikanlah. Jika rezekiku masih jauh, maka dekatkanlah. Segalanya berkat DhuhaMu, keagunganMu, keindahanMu, keindahanMu, kekuatanMu, dan kekuasaanMu. Kurniakanlah kepada kami segala yang telah Engkau kurniakan kepada hamba-hambaMu yang soleh.”

Itulah waktu solat dhuha yang mujarab memohon kepada Allah SWT kelancaran rezeki. Semoga ini bermanfaat dan boleh diamalkan.

Tags

Related Post

Leave a Comment