Waktu musim panas ialah masa sarkas di Montreal

Donna

MONTREAL, 9 Julai — Trampolin dan trapeze berada di atas asfalt di Montreal, dengan akrobat berwarna-warni berpusing-pusing berhampiran bangunan pencakar langit dalam prestasi yang menakjubkan.

Orang ramai yang terpesona adalah tradisi Julai dengan beratus-ratus pertunjukan percuma yang diadakan di tengah-tengah bandar Kanada, yang melihat dirinya sebagai ibu kota dunia akrobatik yang mempesonakan.

Perayaan terbang tinggi, yang dikenali dengan nama Perancis “Montreal Completement Cirque,” setiap tahun menarik puluhan ribu penonton.

Stephane Bourhis, seorang lelaki Perancis berusia 53 tahun, memilih Montreal untuk percutiannya tepat untuk sarkas.

“Berbanding dengan sarkas di Perancis, kami merasakan di sini, ia bukan untuk kanak-kanak sahaja,” katanya, kelihatan hampir terpegun dengan nombor trampolin.

“Di sini, tiada haiwan atau badut; ini semua tentang akrobatik. Ia sangat mengagumkan,” katanya.

Di belakangnya, akrobat memanjat struktur logam berbentuk gergasi, yang berfungsi sebagai taman permainan mereka.

Di kejauhan, ruang di antara bangunan pencakar langit memberikan pemandangan Mount-Royal, bukit hijau yang menghadap ke pusat bandar Montreal.

Festival itu, kini memasuki tahun ke-14 dan kebanyakannya dibiayai oleh dana awam, menghimpunkan lebih 250 artis.

“Ia sangat, sangat megah di sini, di antara bangunan,” kata Marie-Christine Fournier, seorang artis trapez. “Siapa yang berpeluang melakukan akrobatik di tengah-tengah pusat bandar, bandar besar seperti Montreal? Ia benar-benar istimewa!”

Louis-David Simoneau, seorang artis trapeze yang lebih biasa bekerja di bawah bahagian atasan besar, terpaksa menyesuaikan diri dengan membuat persembahan di tempat terbuka sebelum penonton sebahagian besarnya terdiri daripada orang yang lalu lalang.

“Anda perlu menyesuaikan diri dengan banyak keadaan, sama ada panas, kelembapan, matahari, angin, lalat, burung yang lalu lalang,” kata Simoneau sambil menambah bahawa Montreal menganggap dirinya sebagai “buaian sarkas kontemporari.”

Seorang artis tali udara membuat persembahan di Jalan Saint-Denis semasa festival Montreal Completement Cirque, pada 6 Julai 2023, di Montreal, Kanada.  — Gambar AFP

Bandar Kanada terkenal dalam industri sarkas sebagai rumah kepada Cirque du Soleil, salah satu syarikat sarkas terbesar di dunia.

Tetapi berikutan perayaan jalanan yang sangat berjaya ini, Montreal telah menyaksikan kelahiran banyak kumpulan yang lebih kecil, yang sering membuat persembahan mereka di Quebec sebelum melawat ke peringkat antarabangsa.

Musim panas ini, penganjur festival berharap dapat mencapai 500,000 penonton sebelum persembahan terakhir persembahan pada 16 Julai. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment