Vondrousova menjadi wanita bukan pilihan pertama untuk memenangi Wimbledon dalam era Terbuka

Donna

LONDON, 15 Julai — Marketa Vondrousova menjadi wanita bukan pilihan pertama memenangi Wimbledon dalam era Terbuka apabila pemain Czech itu mengejut 6-4, 6-4 ke atas pemain Tunisia Ons Jabeur pada perlawanan akhir hari ini.

Sebagai wanita bukan pilihan pertama dalam perlawanan akhir Wimbledon dalam tempoh 60 tahun, Vondrousova adalah underdog berat menentang Jabeur di ranking keenam.

Tetapi pemain berusia 24 tahun itu mengecewakan peluang di Gelanggang Tengah untuk memenangi gelaran Grand Slam sulungnya pada percubaan kedua selepas tewas kepada Ash Barty pada final Terbuka Perancis 2019.

Vondrousova menyertai Jana Novotna dan Petra Kvitova sebagai satu-satunya wanita Czech yang memenangi gelaran Wimbledon.

Dia hanyalah juara bukan pilihan kesembilan di kejohanan Grand Slam.

Kejayaan Vondrousova melengkapkan kemunculan semula yang luar biasa selepas kecederaan yang mendadak menghalang kerjayanya yang menjanjikan.

Hanya 12 bulan yang lalu, dia menjadi penonton yang cedera di Wimbledon, kurang menonton rakan baiknya Miriam Kolodziejova cuba untuk layak ke undian utama.

Pembedahan pergelangan tangan kedua Vondrousova telah menyebabkan pemenang pingat perak Olimpik itu diketepikan selama enam bulan, walaupun ketidakhadirannya dalam jelajah itu sekurang-kurangnya memberinya ruang dan masa untuk berkahwin.

Dia adalah pemain kedua tercorot untuk mara ke final Wimbledon — hanya Serena Williams pada 2018 lebih rendah pada 181.

Lariannya sangat tidak dijangka sehingga dia memberitahu suaminya Stepan Simek untuk tinggal di rumah di Prague untuk menjaga kucing mereka Frankie sehingga perlawanan akhir, apabila pengasuh haiwan didapati membenarkan pasangannya membuat perjalanan ke Wimbledon. — AFP

Related Post

Leave a Comment