Vondrousova datang melalui pertembungan roller-coaster dengan Pegula untuk mara ke separuh akhir

Donna

LONDON, 11 Julai — Marketa Vondrousova mara ke separuh akhir Wimbledon dengan kemenangan roller-coaster 6-4 2-6 6-4 ke atas warga Amerika Syarikat Jessica Pegula dalam aksi lapan terakhir hari ini.

Pemain Czech itu mengharungi pertembungan heboh di Gelanggang Satu menentang pilihan keempat untuk menempah tempat ke empat terakhir menentang sama ada pemain nombor satu dunia, Iga Swiatek dari Poland atau pemain Ukraine, Elina Svitolina.

Set pertama adalah angin puyuh dengan lima rehat servis dalam sembilan perlawanan, momentum berayun liar ketika ramai penonton masih mengambil tempat.

Bagaimanapun, Vondrousova, 24, yang memperoleh rehat penting pada kedudukan 4-4 apabila rali garis dasar berakhir dengan Pegula menghantar pukulan kilas jauh.

Pemain bukan pilihan dari Czech itu membawa mata set dengan ace dan disayangi dengan sewajarnya ketika dia mengintai separuh akhir Grand Slam pertama sejak penamat naib juara di Terbuka Perancis pada 2019.

Walau bagaimanapun, liku-liku terus datang, apabila Pegula mula mencari jangkauannya pada set kedua. Dia mula mendekati jaring dengan lebih kerap untuk mencapai kejayaan besar, mematahkan lawannya yang kidal awal dalam perjalanan untuk mendahului 4-1.

Pemain Amerika itu patah lagi pada kedudukan 5-2 dengan voli rendah yang sangat baik untuk menyamakan kedudukan.

Dalam penentuan, momentum kelihatan kekal bersama pemain berusia 29 tahun itu apabila dia menyelamatkan tiga mata rehat dalam tiga perlawanan pertama dan kemudian mematahkan Vondrousova dengan memaksanya melakukan perlawanan.

Tetapi masih ada masa untuk satu sentuhan terakhir. Bumbung ditutup, seperti yang dijangkakan hujan, dan apabila permainan disambung semula Vondrousva patah balik dua kali lagi, serta mematahkan tentangan lawannya dari garis dasar dalam permainan hebat untuk mendahului 5-4.

Dia membuat persembahan pada perlawanan itu untuk menempah tempat separuh akhir, menjadi wanita ketiga dalam era Terbuka untuk mara ke empat pasukan terakhir Wimbledon selepas mengalahkan lawan pilihan empat — selepas Zheng Jie pada 2008 dan Barbora Strycova pada 2019. — Reuters

Related Post

Leave a Comment