Volvo EX30: SUV elektrik sepenuhnya termurah Volvo akan datang ke Malaysia tahun depan, mendahului EX90

Donna

KUALA LUMPUR, 2 Julai — Yang baru didedahkan Volvo EX30 SUV elektrik sepenuhnya akan masuk ke Malaysia tahun hadapan. Perkara ini disahkan menerusi wawancara media baru-baru ini oleh paultan.org bersama Pengarah Urusan Volvo Car Malaysia (VCM), Charles Frump.

Menariknya, Charles juga berkata semasa temu bual bahawa EX30 akan tiba di Malaysia mendahului adiknya yang lebih besar, EX90. Selain itu, SUV baharu itu akan dikeluarkan di sini sebagai model CKD sama seperti SUV elektrik semasa jenama itu, XC40 Recharge dan C40 Isi semula.

Dengan jarak roda 2650mm, EX30 baharu ialah SUV paling kompak Volvo setakat ini. Model baharu pada dasarnya lebih besar sedikit daripada Hyundai Kona Electric yang kini boleh didapati di pasaran kamiwalaupun masih lebih kecil daripada Kona Electric generasi seterusnya yang mempunyai jarak roda yang lebih panjang 10mm.

Untuk bahagian dalam EX30, Volvo telah memutuskan untuk menggunakan laluan minimalis yang serupa dengan Tesla. Daripada mempunyai berbilang skrin, terdapat hanya satu skrin tengah 12.3 inci yang menyediakan semua data pemanduan kepada pemandu sambil bertindak sebagai paparan pusat infotainmen pada masa yang sama.

Dengan jumlah keluaran kuasa 428hp dan tork 543Nm, Volvo mendakwa model EX30 Twin Motor Performance mampu memecut dari 0 hingga 100km/j dalam masa 3.6 saat sahaja. Ini nampaknya menjadikannya model terpantas yang dihasilkan Volvo, malah mengalahkan Polestar 2 dan Polestar 3.

Bagi varian Motor Tunggal pula, outputnya jauh lebih sederhana pada 272hp bersama tork maksimum 343Nm. Masa pecut abad untuk versi standard ialah 5.7 saat manakala versi Julat Lanjutan sedikit lebih pantas pada 5.3 saat, walaupun tanpa mengira varian EX30 yang anda suka, kelajuan tertinggi telah dihadkan secara elektronik kepada 180km/j.

Versi Motor Tunggal EX30 didatangkan dengan pek bateri fosfat besi litium 51kWh yang membolehkannya menghantar sehingga 344 julat, mengikut piawaian WLTP. Sebaliknya, pilihan Julat Lanjutan Motor Tunggal dan Prestasi Motor Berkembar, yang mempunyai penarafan julat WLTP masing-masing 460km dan 480km, dilengkapi dengan pek bateri kobalt oksida mangan nikel litium 69kWh.

Model Motor Tunggal juga menampilkan pengecas AC 11kW onboard dan mengambil masa sekitar 6 jam untuk dicas sepenuhnya daripada 0% hingga 100%. Apabila dipalamkan ke dalam pengecas pantas DC 134kW, ia mengambil masa kira-kira 26 minit untuk bateri EV berubah daripada 10% kepada 80%.

Sementara itu, varian Julat Lanjutan Tunggal dan Prestasi Motor Berkembar menerima pengecas AC 22kW onboard yang lebih berkuasa yang membolehkan mereka memotong masa pengecasan AC kepada serendah 4 jam. Dengan pengecas DC 153kW, masa yang diambil oleh varian ini daripada 10% kepada 80% adalah sekitar 26.5 minit, menurut Volvo.

Selain daripada SUV Volvo yang paling padat dan terpantas, EX30 juga merupakan model elektrik sepenuhnya termurah syarikat setakat ini, memandangkan tanda harga permulaannya sebanyak EUR36,000 (~RM183,625). Ia masih belum dapat dilihat sama ada VCM mampu untuk meletakkan harga model baharu itu pada sekitar RM200,000 di sini tetapi ada kemungkinan besar ia akan meningkatkan pasaran jika syarikat Sweden mampu melakukannya. — SoyaCincau

Tags

Related Post

Leave a Comment