Volkswagen untuk menguji kenderaan autonomi di Texas

Donna

FRANKFURT, 7 Julai — Syarikat kereta gergasi Jerman Volkswagen berkata semalam ia akan mula menguji kenderaan pandu sendiri di Texas bulan ini, dan merancang pelancaran komersial di negeri itu pada 2026.

Sepuluh buah minivan elektrik ID Buzz akan digunakan dalam ujian di ibu negeri, Austin, program ujian pemanduan autonomi pertama gergasi kereta itu di Amerika Syarikat.

Mereka akan dipasang dengan platform pandu sendiri yang dibangunkan oleh VW dan rakan kongsinya, firma teknologi Mobileye, kata Volkswagen dalam satu kenyataan.

Kenderaan itu akan mengumpul data semasa ujian dan, dalam fasa ujian awal, akan mempunyai pemandu keselamatan manusia, kata VW.

Dalam tempoh tiga tahun akan datang, anak syarikat Volkswagen Amerika merancang untuk mengembangkan armada ujiannya di Austin dan mengembangkan percubaan ke sekurang-kurangnya empat lagi bandar AS.

“Bergerak ke fasa seterusnya ini akan membantu kami menguji, mengesahkan dan memperhalusi teknologi,” kata Christian Senger, ahli lembaga Volkswagen yang bertanggungjawab untuk pembangunan pemanduan autonomi.

Ia akan “membawa kita lebih dekat untuk mewujudkan tawaran pengangkutan yang tersedia secara komersial,” tambahnya.

Pelancaran komersial kenderaan pandu sendiri di Austin dirancang untuk 2026, kata Volkswagen.

Kumpulan 10 jenama itu – termasuk Porsche, Skoda dan Seat – berkata ia memilih Austin sebagai hab AS pertamanya untuk ujian memandu sendiri kerana ia mempunyai rekod prestasi menawarkan iklim yang kondusif untuk ujian sedemikian.

Pengeluar kereta terkemuka telah mencurahkan sejumlah besar untuk cuba membangunkan teknologi pandu sendiri, walaupun mereka telah bergelut untuk memenuhi tarikh akhir. — AFP

Related Post

Leave a Comment