Vingegaard menghancurkan Pogacar dalam ujian masa Tour de France Alpine

Donna

COMBLOUX (Perancis), 19 Julai — Jonas Vingegaard melonjak kepada kejayaan yang memberangsangkan di peringkat 16 Tour de France pada hari Selasa, memenangi ujian masa sejauh 22.4km dengan 1 minit 38 saat daripada Tadej Pogacar, yang menduduki tempat kedua.

Pelumba Jumbo Visma, Vingegaard menyerang dari awal hingga akhir dengan kemenangan yang melebarkan pendahuluan keseluruhannya dalam Tour de France kepada 1 minit 48 saat ke atas pelumba Team UAE Pogacar.

Vingegaard menuruni tanjakan permulaan dua minit selepas Pogacar. Lelaki Denmark itu berkata, hatinya melonjak apabila melihat kereta pasukan pesaingnya di hadapannya.

“Mereka (pasukan saya) tidak pernah memberitahu saya jurang masa, tetapi akhirnya saya dapat melihat keretanya,” katanya. “Saya benar-benar lega apabila saya melihatnya, kerana itu memberitahu saya segala-galanya.”

Juara 2020 dan 2021 Pogacar jauh dari lambat dan hampir menangkap pemain baru Ineos Carlos Rodriguez, yang memulakan hari ketiga.

“Saya amat berbangga dengan apa yang saya capai hari ini,” kata juara bertahan itu. “Tetapi Tour de France belum selesai, kami perlu berjuang sehingga ke Paris.”

Vingegaard mendahului kedudukan keseluruhan dengan 1 minit 48 saat dari Pogacar. Adam Yates, yang naik ke tempat ketiga, ketinggalan 8 minit 52 saat di belakang pendahulu.

Vingegaard telah menggunakan sebahagian besar taktik bertahan menentang Pogacar, yang kelihatan tidak dapat menahan dorongannya apabila diberi peluang.

Vingegaard, bekas pekerja kilang ikan, telah menegaskan sepanjang kempennya bahawa Jelajah itu tidak akan dimenangi dalam beberapa saat yang diambil di sana sini.

“Saya langsung tahu bahawa saya berada pada hari yang hebat,” kata Vingegaard. “Peringkat ini adalah sebahagian besar daripada apa yang kami rancang, tetapi bukan hanya ini.”

Margin adalah satu kejutan. Menjelang permulaan pentas kebanyakan penunggang mendahului Pogacar untuk menang.

“Hari ini anda memenangi Jelajah! Ayuh! Ayuh! Ayuh,” pasukan Vingegaard menjerit kepadanya melalui radio mereka ketika masa menunjukkan pemain Denmark itu menghancurkan Pogacar di sepanjang jalan.

‘Ini belum selesai’

Pogacar ada kalanya kelihatan seputih jersi yang dipakainya. Dia juga meraba-raba perubahan basikalnya daripada model percubaan masa aerodinamik kepada model pendakian yang lebih ringan di kaki Cote de Dormancy yang curam menjelang penghujung tunggangan.

“Tiada apa yang boleh saya lakukan lebih. Ini belum selesai tetapi dia mengambil banyak masa,” kata Pogacar di garisan penamat.

Pelumba dari Slovenia itu dipukau oleh Vingegaard namun jauh lebih kuat daripada orang lain, menamatkan perlumbaan 1 minit 13 saat di hadapan pelumba tempat ketiga, Wout van Aert, yang menyifatkan dirinya sebagai “pelumba yang terbaik daripada pelumba biasa” selepas perlumbaan.

Pasangan pendahulu yang bertanding dipisahkan hanya 10 saat pada permulaan hari, dan margin yang diperbesarkan kelihatan menentukan, tetapi pentas Ratu Rabu menangani empat gunung besar.

Setakat ini dalam Jelajah edisi ke-110 ini, pasangan itu telah bertukar-tukar pukulan tit-for-tat dengan perjuangan yang seimbang ketika peloton mendaki melalui pergunungan Alps.

Vingegaard melepaskan tembakan terlebih dahulu, mendahului 53 saat ke atas pelumba Pasukan UAE itu di Pyrenees, tetapi Pogacar membalas tiga kali untuk mengurangkan defisit.

Sepanjang dua peringkat hujung minggu di Pergunungan Alps, Vingegaard menghentikan kebusukan itu walaupun mengikis kedua ke belakang sendiri.

Pemain berusia 26 tahun itu telah menyarung jersi kuning pendahulu sejak peringkat enam, tetapi ini adalah kemenangan peringkat pertamanya.

Peringkat 16 adalah satu-satunya percubaan masa dalam Jelajah ini, yang merupakan sebab utama Vuelta seorang juara Espana, anak muda Belgium Remco Evenepoel memutuskan untuk melangkau edisi ini.

Peringkat hari Rabu dari Saint Gervais Mont Blanc ke Courchevel menampilkan pendakian 20km dari pas gunung Cormet de Roselend dan pendakian 28km dari Col de Loze hingga ketinggian 2,304m. — AFP

Related Post

Leave a Comment