Vingegaard menghampiri kejuaraan Tour de France selepas menumpaskan Pogacar sekali lagi

Donna

COURCHEVEL (Perancis), 20 Julai ― Jonas Vingegaard mendahului yang kukuh dalam Tour de France semalam apabila pesaing utamanya Tadej Pogacar tewas hampir enam minit pada pendakian paling sukar di 21 peringkat itu.

Felix Gall dari Austria dari pasukan AG2R-Citroen memenangi peringkat 17, ditakrifkan sebagai peringkat “Queen” dengan pendakian Alpine sejauh 69km, mendahului Simon Yates.

Juara bertahan Vingegaard dari Jumbo Visma meningkatkan pendahuluannya dalam kedudukan keseluruhan kepada 7 minit 35 saat, dengan Pogacar masih di tempat kedua dan rakan sepasukannya di UAE Adam Yates naik ke tempat ketiga pada 10 minit 45 saat.

Selepas perlumbaan, Vingegaard bersiar-siar di sekitar paddock dengan anak perempuannya dalam pelukan, manakala pesaingnya yang kalah duduk di atas timbunan tayar sambil merenung kepala ke tanah.

“Saya tidak tahu apa yang berlaku, saya kosong di bahagian bawah pendakian. Saya amat kecewa,” kata Pogacar, yang jatuh pada awal pentas.

Insiden itu berlaku ketika pelarian sedang terbentuk. Vingegaard menunggu Pogacar menyertai semula kumpulan itu.

Selepas mencium cincin perkahwinannya ketika melintasi garisan penamat, Vingegaard ditanya sama ada dia merasakan dia telah merangkul Jelajah itu.

“Saya rasa begitu. Saya mempunyai lebih daripada tujuh minit mendahului sekarang jadi saya sangat gembira,” kata pemain berusia 26 tahun itu yang memenangi Jelajah pada 2022.

“Tetapi kami belum berada di Paris. Tadej tidak akan berputus asa. Anda tahu itu,” katanya.

Pelumba Ineos, Carlos Rodriguez merosot ke tangga keempat pada hari Selasa tetapi terlepas sedikit masa lagi di sini. Dia ketinggalan 1 minit 16 saat di belakang Adam Yates dan 18 saat di hadapan kembar Simon Yates daripada Jayco Alula.

Awan ribut berkumpul terlalu awal

Selepas Vingegaard menghancurkan Pogacar dalam ujian masa individu sehari sebelumnya, pemain Slovenia itu berikrar untuk melawan, mengatakan dia mengharapkan cuaca buruk.

Tetapi ramalan ribut berlalu pada awal pagi dan larian dari Saint-Gervais Mont Blanc ke Courchevel berlaku dalam keadaan panas yang membakar.

Kedua-dua pelumba terkemuka dan pasukan mereka telah diuji sejam sebelum perlumbaan bertolak dari pusat peranginan Alpine yang cantik.

Dengan baki 7km pendakian terakhir mendaki Col de la Loze, Pogacar memberitahu radio pasukannya “Saya sudah mati! Saya tidak boleh meneruskan.”

Vingegaard melangkau. Adam Yates, yang dibebaskan daripada perkhidmatannya melaju Pogacar, berada di ekor Denmark.

Pogacar berkata dia berasa ngeri melihat saingan mendaki darinya.

“Saya fikir saya akan kehilangan tempat di podium,” katanya, sebelum mengucapkan terima kasih kepada rakan sepasukan Rafal Majka kerana kekal bersamanya sehingga ke garisan penamat.

Sepanjang beberapa ratus meter terakhir, juara dua kali Pogacar pada gilirannya memacu rakan sepasukannya supaya mereka boleh melepasi garisan bersama-sama.

Dalam Jelajah di mana motosikal telah menjadi berita, Vingegaard dihentikan oleh seorang di hulu gunung terakhir selepas kenderaan terhenti, menghalang kereta pengarah perlumbaan.

Ramai peminat teruja memenuhi tepi jalan, seperti yang telah mereka lakukan sepanjang Jelajah, menyebabkan Vingegaard tiada laluan untuk menunggang kereta yang berhenti.

Dane yang dingin itu jauh dari kebingungan malah sedikit jengkel kerana penonton kemudian menolaknya untuk membantunya bergerak semula.

“Saya terpaksa berdiri diam sekejap, ada kenderaan di hadapan saya. Saya tidak nampak sebarang masalah dengan peminat, Tetapi tidak bagus jika ia akan menentukan perlumbaan, kata Vingegaard.

Terdapat begitu banyak insiden, semakan keselamatan mungkin.

Pereka perlumbaan Thierry Gouvenou kelihatan gusar tentang kejadian itu apabila dia melangkah dari kereta di garisan penamat.

Pada hari Khamis, perlumbaan kembali ke kawasan rata, selepas empat peringkat epik di Alps yang akan turun dalam cerita rakyat Tour. ― AFP

Related Post

Leave a Comment