Vingegaard dari Denmark memenangi Tour de France kedua berturut-turut

Donna

PARIS, 24 Julai — Jonas Vingegaard memenangi Tour de France yang kedua berturut-turut semalam selepas Jordi Meeus meraih penghormatan peringkat akhir di Champs-Elysees di Paris.

Vingegaard Denmark dari pasukan Jumbo-Visma melepasi garisan penamat selepas perlumbaan selama 21 hari 7 minit 29 saat di hadapan pelumba Slovenia Tadej Pogacar, juara pada 2020 dan 2021.

Rakan sepasukan Pogacar di UAE, Adam Yates dari Great Britain melengkapkan tiga podium teratas.

Margin kemenangan Vingegaard adalah yang terbesar sejak 2014 apabila Vincenzo Nibali dari Itali mengambil jersi kuning juara dongeng itu dengan 7 minit 39 saat.

“Saya seronok berjuang untuk kemenangan ini dengan ‘Pogi’ dan Yates, tetapi sekarang saya hanya tidak sabar untuk menikmati makan malam yang menyenangkan di sini di Paris bersama keluarga saya,” kata juara itu.

“Ia adalah perlumbaan yang panjang dan sukar dan satu hari bertemu dengan yang lain tetapi ada perasaan bangga dan gembira.

“Kemenangan buat kali kedua adalah menakjubkan dengan semua rakyat Denmark di sini. Saya berharap untuk kembali untuk meraih kemenangan ketiga, sekurang-kurangnya mencubanya.”

Walaupun mendapat naib juara, Pogacar gembira memberi tumpuan kepada perkara positif.

“Memandangkan segala-galanya ia merupakan Jelajah yang hebat, saya mesti gembira dengan itu,” kata Pogacar selepas menyarung jersi pelumba muda terbaiknya buat kali keempat.

“Kami mempunyai dua lelaki di podium, dan saya memenangi dua peringkat dan jersi putih. Saya suka berbasikal,” katanya.

Peringkat akhir dimenangi oleh orang luar Meeus dari pasukan Bora, dengan Jasper Philipsen menafikan kemenangan peringkat kelima dalam Jelajah ini tepat di garisan dalam penamat foto.

“Sungguh menakjubkan penamat, ia merupakan Jelajah peringkat tinggi,” kata pemenang peringkat kejutan itu.

retak

Perlumbaan basikal terhebat dunia memberikan drama tegang dengan latar belakang yang menakjubkan apabila Vingegaard dan Pogacar kekal dipisahkan beberapa saat sehingga pelumba Denmark itu mendahului dengan ujian masa individu yang sensasi Selasa lalu.

Keesokan harinya, dalam pendakian sejauh 28km ke resort ski Courchevel, Pogacar retak, menjerit “Saya pergi, saya mati” sebelum Vingegaard menamatkan perlumbaan dengan pendakian terakhir yang sensasi.

Acara itu telah dianggap sebagai pertarungan antara juara bertahan Vingegaard dan Pogacar, yang telah memenangi Jelajah dua kali dan kini menduduki tempat kedua dua kali.

Pengarah pelancongan Christian Prudhomme menggunakan istilah tinju untuk menggambarkan perjuangan.

“Mereka melakukan 15 pusingan dan kemudian berlaku tumbukan di usus, lutut di lantai dan pukulan kalah mati,” katanya semalam.

Eddy Merckx yang hebat sepanjang masa memberitahu AFP bahawa pasangan itu telah menyampaikan persembahan yang mendebarkan.

“Pogacar adalah penunggang yang lebih lengkap, tetapi sekurang-kurangnya di pergunungan tinggi, Vingegaard kekal lebih kuat,” katanya.

“Saya tidak tahu apa yang berlaku kepada saya. Saya mengambil terlalu banyak perlawanan tahun ini dan selepas dua minggu saya mula kelihatan putih seperti baju ini,” kata naib juara Pogacar sambil menunjuk jersi putih pelumba bawah 25 tahun terbaiknya.

Pogacar bermula dengan cukup baik, mengambil sedikit kelebihan di perbukitan Basque sehingga Vingegaard menyerang di pentas gunung pertama di Pyrenees untuk mengambil jersi kuning pendahulu keseluruhan.

Dan sementara Pogacar mengundur beberapa saat di sana sini, juara bertahan itu tidak pernah melepaskan pendahuluan sehingga ke Paris.

Naib juara pada 2021, Vingegaard yang bertutur kata lembut merupakan satu-satunya pelumba yang mencabar keajaiban Slovenia di pergunungan tinggi.

Pada tahun 2022, dia naik satu langkah lebih tinggi dan memenangi gelaran pada ketinggian, dan ia terbukti berlaku sekali lagi pada tahun 2023, tetapi dengan Jelajah yang tenang dan penguasaan seperti itu, tuntutannya untuk menyasarkan gelaran ketiga berturut-turut mesti dipandang serius.

“Tour de France adalah perlumbaan terhebat di dunia,” kata pemain berusia 26 tahun itu.

“Ada sesuatu yang istimewa mengenainya dan saya boleh memberitahu anda bahawa saya akan kembali lagi tahun depan untuk mencuba dan memenanginya lagi.” — AFP

Related Post

Leave a Comment