Vietnam berpuas hati walaupun tewas kepada AS dalam penampilan sulung Piala Dunia

Donna

AUCKLAND, 22 Julai ― Vietnam akan mengambil pengajaran berharga daripada penampilan sulung Piala Dunia Wanita mereka, kata jurulatih Mai Duc Chung hari ini, selepas tewas 3-0 kepada juara empat kali Amerika Syarikat di Auckland Eden Park.

Salah seorang daripada lapan pemain debutan dalam bidang Piala Dunia yang diperluas di New Zealand dan Australia, Vietnam mempunyai sedikit jangkaan menuju ke kejohanan itu selain meletakkan negara mereka dalam peta untuk bola sepak antarabangsa.

Duc Chung, yang telah membandingkan pasukan kegemaran berat Amerika Syarikat dengan “gunung besar” menjelang acara hari ini, berkata dia gembira dengan prestasi pasukannya di bawah tekanan daripada serangan Amerika yang berterusan.

“Kami cuba mengehadkan serangan daripada pasukan AS… Kami cuba mencipta taktik ini, cuba bertahan,” katanya menerusi penterjemah. “Dari segi semangat, kami sangat berpuas hati di sini hari ini.”

Dia memberikan pujian tambahan untuk penjaga golnya, Tran Thi Kim Thanh, yang sibuk kerana pasukannya hampir tidak dapat menembusi sepertiga akhir.

Dia menghentikan pukulan penalti daripada pemain veteran AS Alex Morgan pada separuh masa pertama, penyelamatan yang dikatakan Duc Chung datang dari persiapan berjam-jam.

“Pengajaran yang baik untuk kita menimba pengalaman di sini,” kata Duc Chung. “Saya sangat berpuas hati dengan penjaga gol.”

Vietnam seterusnya menentang Portugal pada Khamis di Hamilton. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment