Video pelancongan Filipina menggunakan imej dari negara lain, kata agensi iklan

Donna

MANILA, 2 Julai — Pegawai pelancongan Filipina menjadi merah padam selepas pencipta video yang mempromosikan negara kepulauan itu sebagai destinasi percutian berkata hari ini mereka telah menggunakan tangkapan stok dari negara lain.

Agensi pengiklanan DDB Philippines memohon maaf atas imej “sangat tidak sesuai”, yang termasuk teres padi di Indonesia dan bukit pasir di Brazil.

Agensi itu berada di belakang video untuk kempen pelancongan “Love The Philippines” kerajaan bernilai AS$900,000 (RM4.2 juta) yang dilancarkan pada 27 Jun.

Kementerian pelancongan mengumumkan lewat semalam bahawa ia sedang menyiasat dakwaan bahawa video DDB termasuk “gambar bukan asal”. Video itu kemudiannya dialih keluar dari laman Facebooknya.

Blogger popular Filipina Sass Rogando Sasot telah menyiarkan di Facebook bahawa beberapa imej dalam video kempen itu adalah dari negara lain.

Analisis oleh pasukan Semak Fakta AFP mengesahkan bahawa video itu menunjukkan tempat di Brazil, Indonesia, Switzerland dan Emiriah Arab Bersatu.

DDB hari ini memohon maaf kerana menggunakan “rakaman saham asing”, menyifatkannya sebagai “penyelewengan malang di pihak agensi kami”.

“Proses penapisan dan kelulusan yang betul sepatutnya dipatuhi dengan ketat,” kata DDB dalam satu kenyataan.

“Penggunaan rakaman saham asing dalam kempen mempromosikan Filipina adalah sangat tidak sesuai, dan bercanggah dengan objektif DoT (Jabatan Pelancongan).

Video itu dihasilkan atas perbelanjaannya sendiri, kata DDB.

Pelancong mahukan ‘interaksi yang tulen’

Kementerian pelancongan berkata dalam kenyataannya ia “berulang kali meminta pengesahan daripada DDB mengenai keaslian dan pemilikan semua bahan yang terkandung dalam AVP (persembahan audio-visual) dan visual utama yang dibentangkan kepada Jabatan”.

“Dalam SEMUA kejadian ini, DDB berulang kali memberi jaminan kepada DoT bahawa keaslian dan pemilikan semua bahan adalah teratur,” kata kementerian itu.

Beberapa imej yang digunakan dalam video promosi boleh didapati di tapak web penyedia rakaman saham.

Sebagai contoh, rakaman teres padi terdapat di Pond5, yang mengenal pasti lokasi sebagai Ubud di pulau pelancongan Indonesia, Bali.

Videvo mempunyai tangkapan bukit pasir dari udara yang sama seperti yang digunakan dalam iklan Filipina tetapi mengatakan lokasi itu ialah Cumbuco di timur laut Brazil.

Rakaman lain menunjukkan seorang nelayan sedang membuang pukat sambil memakai topi yang tidak biasa dipakai di Filipina dan seseorang yang memandu kereta di atas bukit pasir di Emiriah Arab Bersatu.

Jurucakap kementerian pelancongan tidak menjawab permintaan AFP untuk mendapatkan komen pada hari Ahad.

Menteri pelancongan Christina Frasco memberitahu media tempatan minggu lalu kempen penjenamaan baharu itu menelan kos 49 juta peso (hampir RM4.2 juta).

Frasco berkata kementerian menjalankan tinjauan global yang mendapati, dalam era pasca pandemik, pelancong mahukan “interaksi yang tulen dengan masyarakat”.

Slogan baharu itu menggantikan “Ia Lebih Seronok di Filipina”.

Pelancongan ialah industri utama di Filipina, yang menawarkan tempat menyelam yang bersih dan pantai pasir putih, tetapi ketibaan ketinggalan berbanding jirannya kerana infrastruktur yang lemah dan kos yang tinggi.

Terdapat 2.7 juta pelancong masuk ke Filipina tahun lepas, turun 68 peratus daripada paras pra-pandemi pada 2019, menurut data Pertubuhan Pelancongan Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment