Victorious Jabeur gembira kerana dia berpegang kepada Pelan A

Donna

LONDON, 13 Julai ― Selepas membiarkan perlawanan akhir Wimbledon tahun lalu menentang Elena Rybakina terlepas daripada jarinya apabila dia mula meragui taktiknya sendiri Ons Jabeur berkata berpegang pada rancangan itu, walaupun dalam kesukaran, adalah kunci kepada kemenangan membalas dendamnya semalam.

Pilihan keenam warga Tunisia itu bangkit daripada kekalahan tiebreak set pertama untuk menewaskan pemain nombor tiga dunia itu 6-7(5) 6-4 6-1 untuk mara ke separuh akhir.

Tidak seperti dalam kemenangan pusingan sebelumnya ke atas Petra Kvitova, dia kebanyakannya mengelak daripada pendekatan hirisan dan dadu yang terkenal dan sebaliknya berhadapan dengan salah seorang penyerang paling sukar dalam permainan wanita.

Dia mula mempersoalkan pendekatan itu selepas tewas tiebreak tetapi berdiri teguh dan akhirnya melarikan diri apabila dia mengambil lapan daripada sembilan perlawanan terakhir.

“Kadang-kadang seseorang seperti Elena mendorong anda untuk memainkan rancangan yang berbeza tetapi saya gembira kerana saya berpegang pada rancangan yang kami persetujui,” kata Jabeur.

“Selepas set pertama saya terus menjerit kepada jurulatih saya berkata, ‘Anda memberitahu saya bermain seperti ini dan lihat apa yang berlaku’. Dia memberi banyak tekanan kepada saya jadi saya sangat, sangat gembira kerana saya kekal fokus. Saya mengubah kemarahan menjadi fokus saya dan menguasai permainan.

“Tetapi yang paling penting saya rasa saya memukul dengan pantas. Saya berfikir ‘Jika anda mahu memukul dengan kuat, saya juga bersedia untuk memukul dengan kuat’“.

Jabeur berkata kesakitan kekalahan terakhir tahun lalu, di mana dia memenangi set pertama, dan kemudian kekalahan straight set kepada Iga Swiatek dalam final Terbuka AS menyumbang kepada dia dapat menangani tekanan dengan lebih baik semalam.

“Tahun lepas mungkin saya tidak bersedia untuk bermain perlawanan seperti ini,” katanya. “Saya tidak menyesal tahun lalu, ia berlaku atas sebab tertentu, tetapi ia memberi saya banyak pengalaman menangani situasi berbeza dalam perlawanan, belajar bagaimana untuk mengendalikannya. Itu banyak membantu saya dengan permainan hari ini.

“Banyak yang saya pelajari daripada perlawanan akhir tahun lalu dan saya amat berbangga dengan diri saya sendiri atas peningkatan yang saya lakukan dari segi mental, fizikal dan dengan raket tenis.

“Saya juga fikir saya lebih baik memukul. Saya lebih yakin dengan pukulan saya. Dari segi servis, saya rasa ia semakin baik dan ia pastinya perlu menjadi lebih baik, terutamanya bermain pemain seperti dia atau Aryna (Sabalenka, yang akan dia hadapi pada separuh akhir Khamis).”

Jabeur berkata dia cukup berhati-hati selepas tewas set pertama tetapi terkejut apabila mendapati pada set kedua dia mencapai 14 pemenang dan hanya melakukan tiga kesilapan tanpa paksaan.

“Saya seperti ‘whoa, adakah ini saya benar-benar?’ Tetapi percaya bahawa saya boleh memukul sekuat pemain lain, saya fikir itu membuat perbezaan untuk saya. Itulah yang saya lakukan sekarang.”

Juara bertahan itu dibiarkan mengeluh servisnya yang lemah. “Saya mempunyai banyak peluang, terutamanya pada set kedua, tetapi saya merasakan servis saya tidak begitu hebat,” katanya.

“Memandangkan ia adalah senjata saya dan ia tidak berfungsi dengan baik. Tetapi dia kembali dengan sangat baik dan akan mengambil gambar, terutamanya pada saat-saat penting.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment